Sandra (39 anys), Alba (27 anys) i Elena (58 anys) són els noms i les cares de la tragèdia de Valga, a Pontevedra. Han estat assassinades pel seu exmarit, excunyat i exgendre a trets a la finca on vivia l'exparella d'ell i els seus fills.

José Luis Abet Lafuente, de 45 anys, feia anys que estava divorciat de la Sandra i ja havia tingut alguns episodis de violència però aquest dilluns a primera hora del matí ha matat a sang freda les tres dones davant dels seus fills de 4 i 7 anys. El poble de Valga encara no s'ho creu.

A trets davant dels fills

L'home s'ha presentat a casa d'ella a les vuit del matí quan la dona sortia per acompanyar els fills de la parella a l'escola. Quan l'ha vist, ha anat a buscar la seva mare i la seva germana i ha sigut quan ell les ha assassinat. Primer ha disparat contra la seva exparella a l'interior del cotxe i després ha disparat contra la mare i la germana d'ella. Els nens han pogut marxar corrents i s'han amagat a casa d'uns veïns.

L'escabrós crim de Valga és un capítol més de la xacra de la violència masclista. Avui s'ha emportat per davant la vida de tres dones: dues germanes i la seva mare. La Sandra, l'Alba i l'Elena.

La Sandra: molt coneguda i estimada al poble

La Sandra treballava en una mitjana empresa del mateix municipi, on feia deu anys que n'era administrativa. Tal com detalla La Voz de Galicia, avui l'empresa està tancada en senyal de dol.

La dona era molt vital, recorden els veïns, que expliquen que la Sandra participava en moltes de les activitats que es feien al poble i que la "família i la feina" eren dos dels seus pilars vitals.

L'Alba: entusiasta i energètica

La germana petita de la Sandra, l'Alba, també ha mort en aquesta tragèdia. Més jove que la seva germana, cada dia al matí, amb la seva mare, anaven a casa de la Sandra. Ella és logopeda i havia obert una consulta a Pontecesures. Era una noia, segons coneguts d'ella que recullen diversos mitjans locals, "entusiasta i energètica, amb moltes idees i ganes de tirar endavant".

La mare, l'Elena: una guerrera contra el càncer

La mare, l'Elena, és una dona que els seus 58 anys no han estat ni molt menys fàcils. De jove va estar exiliada a l'estranger buscant feina deixant les seves dues filles a càrrec dels avis.

Els darrers anys no han estat millors. Va patir un càncer de mama que va poder superar després de molta lluita. Avui tot plegat s'ha apagat. La vida de les seves dues filles i la d'ella.