Mentre França continua commocionada pel terrible atemptat d'ahir a Conflans Sainte Honorine, al nord-oest de París, en el qual Samuel Paty, un professor de secundària de 47 anys, va ser decapitat al mig del carrer, els investigadors continuen descobrint noves dades sobre la identitat de l'assassí i els motius que el van portar a cometre tal atrocitat.

L'última hora és que el terrorista era un noi txetxè de 18 anys nascut a Moscou que tenia l'estatut de refugiat i que no era seguit pels serveis d'informació en no haver donat cap símptoma de radicalització.

Professor Paris decapitat

Professors companys de Samuel Paty, el docent decapitat, arribant a l'escola en l'homenatge d'aquesta matí / EFE

Ja van nou detinguts per l'assassinat del professor

Tot va començar en una classe que girava sobre la llibertat d'expressió, en la qual Samuel Paty, el professor, va decidir mostrar als seus alumnes diverses caricatures del profeta Mahoma publicades al setmanari satíric Charlie Hebdo. Abans de fer-ho, el professor va comunicar que si algun estudiant musulmà podria sentir-se ferit podia abandonar l'aula.

Després dels fets, el pare d'una alumna es va queixar al centre i el professor va admetre que s'havia equivocat en el plantejament del debat. El pare, però, no es va donar per satisfet amb la disculpa i va decidir denunciar la iniciativa del docent a través de Facebook. Per aquesta raó, en aquests moments es troba detingut, juntament amb vuit persones més relacionades d'alguna manera o una altra amb l'assassí que, a més, no era estudiant del centre.

Professor Paris decapitat

L'homenatge al professor s'ha fet sota estrictes mesures de seguretat / EFE

El professor va rebre amenaces després de mostrar les caricatures de Mahoma

Segons ha afirmat el senador francès Bruno Retailleau, després de la publicació del missatge a Facebook del pare de l'alumna, el professor va rebre diverses amenaces en les que li recordaven que l'Islam prohibeix la representació de Mahoma. De fet, els pares detinguts fa uns dies havien interposat una denúncia contra el docent per ensenyar a classe les caricatures.

La reconstrucció del macabre assassinat

Segons l'estat actual de les investigacions, Samuel Paty va ser decapitat divendres a Conflans-Sainte-Honorine cap a les 17h. El personal de la brigada contra el crim de la ciutat va anar a investigar un individu sospitós que rondava a prop de les instal·lacions. Va ser llavors quan van trobar l'assassí, ja en la població del costat, Eragny-sud-Oise, que va amenaçar els agents amb una arma blanca abans de morir a trets.

Segons diversos mitjans, després de decapitar el professor, l'agressor va cridar: "Al·là és gran" i, a continuació, va pujar a Twitter una foto de la seva víctima: "En nom d'Al·là he executat un d'aquests gossos de l'infern que es burla del Profeta".

Professor Paris decapitat

Alumnes i companys s'han apropat avui a l'escola on treballava Samuel Paty / EFE

Perfil de Samuel Paty: "Tots els anys ho feia"

Un altre punt vital de la investigació és saber com era la víctima, el professor Samuel Paty, de 47 anys, casat i amb un fill. "Tenia moltes ganes d'ensenyar-nos coses. De tant en tant teníem debats, parlàvem", explica Martial, alumne seu de 16 anys, a mitjans francesos. "Quan vaig veure la notícia de la decapitació d'un professor vaig dir 'és el senyor Paty'", afegeix.

"Tots els anys ho feia", afirma Virginie, de 15 anys. "Era en el programa de l'EMC (Educació Moral i Cívica), era per parlar de la llibertat relacionada amb l'atac de Charlie Hebdo", indica la jove.

Aquest curs, però, el pare d'una alumna va emetre un missatge a les xarxes socials. En un vídeo, deia que el professor "ja no ha podia romandre en l'Educació Nacional" i convidava altres pares d'alumnes a mobilitzar-se. "Vaig escoltar alguns estudiants dient 'ah, és el racista'", recorda Virginie.