Un vàter d'or de 18 quirats ha estat sostret la passada matinada de Blenheim Palace, la mansió a la campanya anglesa on va néixer l'exprimer ministre britànic Winston Churchill, tal com ha confirmat aquest dissabte la policia.

Un home de 66 anys ha estat detingut relacionat amb el robatori del vàter, valorat en un milió de lliures (1,12 milions d'euros) i que formava part d'una exposició de l'artista conceptual italià Maurizio Cattelan.

La Policia de Thames Valley, que ha estat alertada a les 3.57 GMT, ha dit que el furt del vàter, que estava connectat a les canonades i era utilitzat pel públic, "ha causat danys greus i una fuita", la qual cosa ha motivat el tancament provisional de la mansió situada a Woodstock -al comtat d'Oxfordshire.

"La peça encara no s'ha recuperat"

Els agents consideren que els autors del delicte, en el qual no hi va haver ferits, van poder "actuar en grup i haver utilitzat almenys dos vehicles".

"La peça d'art encara no ha estat recuperada però efectuem una investigació exhaustiva per trobar-la i portar els responsables davant de la Justícia", ha declarar la inspectora Jess Milne.

Es va mostrar al Guggenheim de NY l'any 2016

La daurada escultura satírica de Cattelan, titulada "America", es va mostrar per primera vegada al Guggenheim de Nova York el 2016, on també podia ser utilitzada pels visitants, i després el museu la va oferir al president dels Estats Units, Donald Trump.

L'anomenat Palau de Blenheim, del segle XVIII i on encara resideixen els descendents de l'antic dirigent conservador, és patrimoni de la humanitat i una de les atraccions turístiques del Regne Unit.