La majoria de turistes s'emporten algun souvenir de la seva visita a Barcelona però alguns d'ells s'emporten un record que no es pot pagar amb diners. Potser diners sí. Exactament, per un turista jueu el record de Barcelona serà el rellotge de 33.000 euros que tres homes forts li van estirar del braç davant de la Catedral aquest 23 d'abril, dia de Sant Jordi.

Així ho explica el mateix a ElCaso.cat i davant dels Mossos, en la denúncia que presenta a la concorreguda comissaria de Ciutat Vella assistit per una intèrpret de rus.

El turista té nacionalitat israeliana i russa, es defensa en els dos idiomes i una traductora de rus l'ajuda a explicar-se davant dels policies. No és un fet nou. Cada dia diversos grups de persones s'han especialitzat, al centre de la ciutat, a robar rellotges. Alguns cops, amb botins de molts milers d'euros, com el rellotge d'aquest turista jueu.

A plena llum del dia

Era amb la seva filla a l'exterior de la Catedral de Barcelona quan tres homes, "molt forts", li van retorçar el braç cap enrere i quan no podia més de dolor, va cedir i va ser quan li van arrencar el rellotge del braç.

L'home també ha aportat junt amb la denúncia un informe mèdic on detalla que té lesions al cos de caure a terra i d'esgarrapades al braç, dels lladres que li van robar el rellotge. Els tres, abans de poder fer-hi res, es van escapar corrents. No és capaç de definir-los massa ni aclarir massa la nacionalitat. "No els hi vaig demanar el passaport", ironitza, malgrat tot.

Només recorda que eren tres persones, que l'havien seguit i que després d'haver-li robat el rellotge van desaparèixer entre la gernació.

Modus operandi: seguir i buscar el rellotge més bo

Segons han explicat a ElCaso.cat fonts policials, molts cops el 'modus operandi' dels lladres de rellotges és el mateix. L'assalt, molts cops violent, comença hores i fins i tot dies abans.

Els lladres seleccionen la víctima i el rellotge. Ara que ha tornat la calor s'han tornat a disparar. Turistes i veïns de Barcelona llueixen rellotges de marques molt cares i quan els lladres els detecten, comencen a dissenyar el pla.

Primer han de verificar que la peça és bona i que al mercat negre la podran col·locar fàcilment. Els lladres poden ser experts o simplement uns bons lladres i per tant necessiten confirmar amb qui els hi col·locarà el gènere que val la pena assaltar la víctima.

Fotografien els rellotges per confirmar que val la pena el robatori

En cues, quan esperen fent un cafè, quan piquen al Metro... els lladres fotografien el canell i el rellotge i si reben el vistiplau, es preparen per al robatori. Demanen reforços i segueixen a la víctima fins que és en un lloc on hi hagi poca gent o sigui molt fàcil escapar-se. Quan és el moment, ataquen.

Lluny dels lladres de carteres, els lladres de rellotges no eviten -o no poden evitar- fer servir la violència. Cal estirar el rellotge del canell de la víctima i ningú es deixa robar, i menys peces que poden tenir un valor que supera els 10.000 i els 50.000 euros. Amb tota la força que tenen, sabent que s'hi juguen un botí molt important, els lladres ataquen per emportar-se el rellotge.

Els lladres de rellotges s'han fet forts a Barcelona

Segons els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella, hi ha diversos grups de persones que s'han fet forts al centre de Barcelona robant rellotges. Amb l'arribada del bon temps s'han multiplicat aquest tipus de fets delictius, que no és nou, però que sí que s'ha disparat durant les darreres setmanes. Els robatoris amb violència a la ciutat de Barcelona -i sobretot a la zona zero del turisme, Ciutat Vella- han augmentat més d'un 40%.

Entre els menys professionals hi ha un grup de marroquins que viuen pels carrers del Raval i que han vist que robar rellotges, per la facilitat que comporta i pel preu del botí, és interessant. Són grups de nois molt joves que es dedicaven a altres fets delictius i que han vist en aquesta modalitat de robatoris un cost-benefici molt elevat.

També existeixen grups de francesos -sobretot del sud del país veí-, d'italians i també de sud-americans. En aquest cas són grups més especialitzats que es desplacen per diversos punts d'Europa, on s'instal·len durant diversos dies i quan aconsegueixen l'objectiu, s'escapen. Tant les unitats operatives a peu de carrer com també les unitats d'investigació hi estan treballant intensament però no impedeix que casos com el del turista jueu que ha explicat la seva experiència a ElCaso.cat es repeteixin gairebé cada dia.

El rellotge d'aquest dia de Sant Jordi no és el més car que s'ha robat al centre de Barcelona. Entre les denúncies que s'acumulen a la comissaria de Ciutat Vella n'hi ha de molts valors però alguns superen els 120.000 euros i de totes les marques. La policia també està investigant on van a parar els rellotges. Molts acaben al mercat negre internacional.