Un grup armat ha atracat aquest dimarts la Casa de Moneda del cèntric Passeig de la Reforma de la Ciutat de Mèxic i han robat monedes d'or amb un preu estimat, encara per confirmar, de més de 50 milions de pesos (2,2 milions d'euros).

"Hi ha hagut un assalt a la casa de Moneda de Mèxic. Quan tinguem més detalls els informem", han assenyalat fonts de la Secretaria d'Hisenda i Crèdit Públic. Empleats de la Secretaria de Seguretat Ciutadana de la Ciutat de Mèxic ja es troben declarant davant de les autoritats, han confirmat fonts properes al cas recollides per Efe.

Centenaris

D'acord amb alguns mitjans, el robatori hauria consistit en l'extracció de fins a 1.500 centenaris d'or valorats en 50 milions de pesos (uns 2,5 milions de dòlars). El centenari és una moneda que es va encunyar per primera vegada el 1921 com a moneda corrent per commemorar el primer Centenari de la Independència Mexicana. Posteriorment, el 1931, es va suspendre la seva encunyació. El 1943 es va tornar a encunyar a causa de la creixent demanda de monedes d'or que hi havia en aquella època, segons informació del Govern de Mèxic.

Malgrat que no és una moneda d'ús corrent, sí que es comercialitza i és molt valorada al món del col·leccionisme. S'estima que té un contingut d'or pur d'1,205 unces (uns 34 grams), i una puresa de 0.900. El preu estimat per centenari és de més de 37.500 pesos a la venda (uns 1.910 dòlars). Segons mitjans locals, en l'atracament podrien estar confabulats en l'assalt empleats de la pròpia Casa de la Moneda.

Objectiu dels lladres

A Mèxic són habituals els robatoris a mà armada, si bé les condicions de seguretat en institucions financeres dificulta la tasca dels criminals. No obstant això, aquesta no és la primera vegada en què aquesta institució dependent de la Secretaria d'Hisenda i Crèdit Públic pateix un assalt.

El juliol de 2018, durant la remodelació de la Casa de la Moneda de Mèxic, l'edifici va ser assaltat per almenys quatre homes que es van emportar monedes antigues de plata i or amb un valor estimat, segons mitjans, d'uns tres milions de pesos (uns 153.000 dòlars). El primer assalt es remunta a 1739, quan es va produir un abundant robatori de plata a la Reial Casa de Moneda de Mèxic.

El Profesor

La Casa de Moneda de Mèxic és un òrgan descentralitzat del govern federal i és responsable d'encunyar les monedes conforme a les denominacions que estableixin els decrets del Congrés de la Unió. Els fets han tingut gran ressò a les xarxes socials, on molts usuaris equiparen el delicte amb els robatoris de la sèrie de Netflix La Casa de Papel, on un grup d'intel·ligents lladres perpetua atracaments similars gràcies a la ment brillant del personatge anomenat El Professor.