El taller de la família Ullod es troba en uns baixos del carrer Sepúlveda de Barcelona. Amagada rere unes bastides, aquesta serralleria centenària especialitzada en la forja artística sobreviu com una petita relíquia d'un ofici en perill d'extinció. Des que l'avi d'en Josep obrís el negoci el 1927, mai havien tingut cap incident fins el passat 9 de maig.

Forat

Entre les set de la tarda del dijous i dos quarts de nou del matí de divendres, un grup de lladres va entrar a aquesta serralleria del barri de Sant Antoni a través d'un forat que comunicava amb la porteria veïna, que data del 1893. Quan en Josep -la tercera generació al càrrec del negoci- va obrir el taller com cada matí es va trobar amb tot el local regirat.

Josep Ullod Serralleria

"Tot estava ple de papers i pel terra", explica l'actual propietari. A la planta baixa dels baixos, on hi ha la fornal que s'utilitza per escalfar el ferro i poder així modelar-lo, en Josep no va trobar a faltar pràcticament res. La col·lecció de gairebé mil panys de ferro del seu pare que guarda amb cautela rere una vitrina estava intacta. Només no estaven al seu lloc una eina en forma de palanca i un joc de claus, entre les quals estava la de la portalada principal.

Josep Serraller Sepulveda

La caixa forta

Els dos objectes desapareguts els van trobar al terra de l'altell, una petita habitació on es guarden tots els documents del negoci i on hi havia una caixa forta. "Van utilitzar l'eina per fer palanca i rebentar el pany", assenyala en Josep, mentre agafa entre les mans el forrellat destrossat. Dins de la caixa, el propietari guardava la recaptació en efectiu, joies antigues de la seva mare i algunes condecoracions d'or i de plata que havien rebut amb el seu pare del Gremi de Serrallers de Catalunya.

Josep Serraller

Malgrat el desgavell que també presentava l'altell, els lladres només es van endur el contingut de la caixa forta. En total, en Josep calcula que es van emportar uns 2.000 euros en metàl·lic, sense comptar el valor de les joies o les condecoracions. "Em va estranyar que no s'enduguessin alguna eina o alguna de les escultures", diu l'amo del taller, que té a mode de museu algunes peces úniques de ferro modelat.

Josep Serraller Sepulveda

Error

El forat que els lladres van fer a la paret ja es troba tapiat però en Josep no acaba d'entendre perquè van entrar a robar a una serralleria si no tenien pensat endur-se’n cap eina. "Potser es van equivocar. Deurien veure el taller des de fora i pensarien que era un altre negoci", reflexiona el propietari, qui també apunta que el fet que l'edifici estigui en obres els feia passar més desapercebuts de cara als veïns, ja que el petit orifici pel qual amb prou feines hi cap una persona estava a plena vista dels inquilins de l'immoble veí.

Josep Serralles Sepulveda

En Josep ha hagut de canviar tots els panys i està pendent de rebre notícies dels Mossos d'Esquadra, que van obrir una investigació arran dels fets per tal de poder localitzar els lladres i poder recuperar el material sostret. Segons apunten alguns veïns, aquest no és el primer cas de robatori al barri en els últims mesos. Dos establiments del carrer Calàbria ja van aparèixer amb les "persianes manipulades" uns dies abans del l'incident a la serralleria.