L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha ordenat la retirada de dues cremes solars infantils que oferien menys protecció de la que prometien.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va demanar, el passat juliol, que es retiressin les cremes "Isdin Fotoprotector Pediatrics Transparent Spray SPF 50+" i la "Babaria Infantil Spray Protector SPF 50". Segons l'organització, la d'Isdin només ofereix protecció mitjana, i no molt alta; i la de Babaria hauria d'estar etiquetada com a SPF 30.

Una protecció molt inferior

Després de la denúncia, l'AEMPS va realitzar una tercera anàlisi a un laboratori europeu. Aquesta nova versió va corroborar el que deia l'OCU: els valors d'FPS eren inferiors als de l'etiquetatge dels productes.

Aquestes diferències entre anàlisis, tal com indica l'AEMPS, es poden deure a les diferències entre les dosis de radiació sotmeses, els diferents tipus de pell de les persones voluntàries a les quals van fer els assajos o la facilitat que pugui tenir la pell d'envermellir-se.

Les empreses van acordar la retirada

Després de les conclusions extretes, les companyies, en acord amb l'AEMPS, van procedir a retirar les seves cremes del mercat.

Per la seva banda, des d'Isdin asseguren que el seu producte és "completament segur" per a la salut, informa El Mundo. L'empresa planeja llençar una nova formulació del producte que "superi les discrepàncies de metodologia dels laboratoris independents".

No hi ha hagut conseqüències greus

Des de Sanitat asseguren que no s'han notificat  incidents per part dels consumidors que van utilitzar aquestes cremes solars.

A més, l'organització ha reconegut l'actitud col·laboradora de les dues companyies, que van retirar els seus productes de forma voluntària. Alhora, l'AEMPS ha avançat que ja s'ha iniciat una campanya per controlar l'eficàcia i la coincidència entre els protectors solars i el seu etiquetatge.