El Topik, un restaurant de Barcelona, ha rebut una sol·licitud desafortunada. Dos influencers, identificats com Roberta i Mikel, s'han ofert a fer publicitat al negoci hostaler des dels seus perfils d'Instagram a canvi de menjar gratis. Els dos joves pretenien demanar els millors plats de la carta, fer un parell de fotos, penjar-les a les xarxes socials i anar-se'n sense pagar... però el propietari va parar-los els peus. La resposta de l'amo del restaurant a la petició dels influencers s'ha fet viral i ja és memorable a Twitter.

Un restaurant renya dos influencers per intentar menjar gratis

El compte de Twitter del restaurant Topik de Barcelona ho ha fet públic: Roberta i Mikel, dos joves autodefinits com 'influencers gastronòmics' -amb tot el morro- amb 10.000 seguidors, s'han ofert a promocionar el restaurant a canvi de menjar gratis. En la seva sol·licitud, els influencers van recordar al propietari del restaurant la importància de "tenir visibilitat a les xarxes socials" per "aconseguir clients". I va afegir, en un exercici de modèstia irritant: "Tenir el vostre restaurant al nostre perfil és una gran oportunitat de captar nova clientela". Per això, Roberta i Mikel van pensar que podrien fer fotografies, stories i un article al seu bloc i, en intercanvi, "ens convida a dinar als teus millors plats".

La resposta del restaurant és impagable, tant que la citem textualment: "Un poco de porfavor no? Estamos perdiendo dinero día a día, con aforo del 30% y sin poder trabajar. y vosotros me pedís que os invite a comer mis mejores platos... Lo que os tendríais que poner a trabajar de una.... vez. Mi abuela a esto le decía hacer el gandul". El propietari de Topik va lamentar la falta d'empatia en un moment en què el sector de l'hosteleria està més inestable que mai: "Llevamos desde el mes de marzo perdiendo 50.000 euros, ¿crees que me quedan ganas de invitar a alguien? Tengo a mis trabajadores en ERTE sin cobrar, un poco de porfavor no?".

Dos influencers piden comer gratis a cambio de promocionar un restaurante / Pxnio

Dos influencers demanen menjar gratis a canvi de promocionar un restaurant / Pxhere

Aquesta reacció s'ha fet viral a Twitter i ha sigut comentada per centenars d'usuaris. Alguns condemnen la proposta dels influencers, com l'il·lustre restaurador Javier Oyarbide: "Aquestes coses passen perquè alguns imbècils que juguen al 'restaurant' ho accepten". Uns altres, potser del mateix llinatge, defensaven l'acció de Roberta i Mikel: "I el temps invertit a les xarxes socials, en crear i mantenir un blog i en crear contingut que la gent li vingui de gust... Tot això ha de ser gratis?". I com no, també va haver-hi temps per l'humor: "Jo tinc 900 seguidors... per la meitat de preu del menú puc anar-hi i os ajudo a escombrar després?", va preguntar un usuari.

La tirania dels influencers contra els restauradors

En un moment com l'actual, en què el sector de l'hostaleria es veu greument amenaçat per les restriccions derivades de la crisi de la Covid-19, la petició de Rebeca i Mikel ha sigut, per a molts, més aviat desagradable. Tot plegat ha servit per evidenciar que, fins i tot el món 'fantàstic i meravellós' del postureig a Internet, un negoci milionari que indiscutiblement ha canviat les regles del joc, té un costat pretensiós, amarg, repel·lent i fosc.

Que un influencer vulgui estalviar-se el preu d'un menú -els més discrets- o d'un filet amb foie gras -els més avariciosos- a canvi dels seus serveis de promoció no és res nou. De fet, sovint els hi funciona, segons denuncia un sector del gremi hostaler, però no sempre. Joe Nicchi, cofundador de l'empresa CVT Serve i un dels conductors dels seus camions de gelats, va decidir tallar en sec les peticions dels influencers i cobrar-los el doble pels gelats: "Els influencers paguen doble", avisa el cartell penjat al camió.