L'associació Traballadores de Residencias de Galicia (Trega) ha denunciat davant la inspecció de la Conselleria de Política Social de la Xunta de Galícia el "total abandonament" que pateixen els avis de la residència de Salvaterra do Miño (Pontevedra). Entre la multitud de negligències, destaca que les instal·lacions "no reuneixen les mínimes condicions" d'higiene i, com a conseqüència, els seus residents pateixen úlceres. Trega ha mostrat fotografies de les infectes condicions que patien els avis d'aquesta residència. 

Total manca d'higiene, de material i d'atenció als residents

Entre la llarga llista de greus mancances, l'associació detalla que els llits "no són clínics" i no poden elevar-se; un fet bàsic per aquells que tenen problemes respiratoris com els que crea el coronavirus.  A més, també suposa un gran risc que puguin ennuegar-se i patir una broncoaspiració greu amb resultat de mort". Com a solució, el personal de la residència només té l'opció de posar un coixí a sota dels residents. A més, els matalassos encara són de molles i estan totalment trencats i bruts, i no hi ha ajudes tècniques com ara grues que ajudin a moure del llit els avis que requereixin assistència.

Pel que fa a les habitacions, les deficiències també són molt greus pel seu nul manteniment.  Trega denuncia que no hi ha pals per col·locar barres per al goter de la medicació, que s'ha de penjar "de les làmpades". Pel que fa al bany, els plats de dutxa estan trencats i oxidats i el seu ús "implica un risc per a la salut".

Plato de ducha de una residència de Salvatierra del Miño / Trega

Imatge de les lamentables condicions que presenten els banys de la residència d'avis de Salvaterra do Miño / Trega

Pel que fa al tracte als avis 0residents, Trega denuncia que els avis estan tancats amb clau a les habitacions", un fet que incompleix la normativa, ja que "una residència no és una presó". "Tot i que s'han de complir les mesures d'aïllament (pel coronavirus), els usuaris han de tenir la possibilitat de demanar ajuda si ho precisen", subratlla l'associació.

La Xunta intervé la residència, que acumula 95 casos de coronavirus

Aquestes infectes condicions han fet que Trega hagi traslladat en els darrers dies a la Conselleria de Política Social de la Xunta un escrit acompanyat per diverses fotografies que mostren les gravíssimes deficiències que té la residència, tant en instal·lacions, equip i material, com en material laboral".

El centre està intervingut per la Xunta des del passat 29 d'octubre, i segons les darreres dades, té 95 casos de coronavirus entre residents (68) i personal (27).