El "deplorable" estat dels ancians de la residència Arzobispo Morcillo de Soto del Real (Madrid) ha fet saltar totes les alarmes. La Comunitat de Madrid ha decidit tancar la residència després de comprovar que la integritat i salut dels interns corria un seriós perill a causa de la brutícia de les instal·lacions i el mal estat que presentaven tant el menjar com els medicaments del centre. La fiscalia ha demanat que es revisin les càmeres de videovigilància de la residència i s'ha iniciat un expedient sancionador contra els propietaris.

Brutícia i medicines tòxiques

El tancament tindrà lloc després que l'encarregada del servei de discapacitats de la Fiscalia d'Alcobendas donés la veu d'alarma el passat dilluns 8 de juliol. En una inspecció rutinària, un dels responsables del centre va assegurar a la fiscal que es va desplaçar fins a les instal·lacions que no tenia accés a l'historial clínic dels 60 interns que es trobaven en una sala i que comptava només amb dos auxiliars per atendre'ls. Alguns dels ancians de l'habitació presentaven un "mal estat físic".

Segons la fiscalia, la resta de la residència tampoc no tenia "millor aspecte". A la cambra en la qual es guarden els medicaments es va poder comprovar que no funcionava la nevera destinada a conservar medicines, com per exemple la insulina. Aquestes necessiten baixes temperatures perquè no es trenqui la cadena de fred, ja que en cas contrari el producte perd la seva eficàcia i pot fins i tot resultar tòxic per a l'ésser humà. La inspecció de la fiscal també va constatar que les habitacions dels interns presentaven "bastanta brutícia i falta d'higiene" i que els aliments que cuinaven per als ancians estaven "en dubtós estat de conservació".

Incendi

Després de la visita de la inspectora, la fiscalia ha instat la Guàrdia Civil que requisi el disc dur on s'emmagatzemen les imatges de les múltiples càmeres de seguretat repartides pel centre, incloses les que s'instal·len a l'habitació en la qual es guarda la medicació per als malalts "a fi d'evitar manipulacions". A més, es va alertar davant del possible risc d'incendi, ja que les mànegues no funcionaven i fins i tot la cambra deles calderes tenia una fuita d'aigua.

Segona intervenció

La Comunitat de Madrid procedirà al tancament definitiu de la residència després que la Conselleria de Sanitat precintés la consulta mèdica i de fisioteràpia i el gimnàs, arran d'una inspecció que va tenir lloc el passat 1 de juliol. Segons argumenta el govern regional, la decisió s'ha pres en constatar que el centre no està garantint l'adequada atenció mèdica, ni les cures bàsiques dels usuaris, ni la seva adequada alimentació. Els familiars dels interns ja han estat informats de la situació i, en el cas de no poder assumir la cura del seu familiar, se'ls habilitarà places d'emergència en centres dependents de l'Agència Madrilenya d'Atenció Social (AMAS) o de la Direcció General de Dependència.

D'altra banda, la fiscalia apunta que els responsables de la residència Arzobispo Morcillo podrien ser sancionats per la possible comissió d'un delicte contra la salut pública, així com un contra la integritat de les persones.