Els quatre espeleòlegs portuguesos que s'havien quedat atrapats en una cova a Cantàbria ja són a l'exterior, sans i estalvis, tot i que "esgotats". Tots quatre estaven desapareguts des d'aquest diumenge, quan estava previst que sortissin després d'haver fer nit a la cova. 

Després que es denunciés la seva desaparició diumenge al migdia, es va activar un dispositiu de recerca. Aquest dilluns al migdia, poc abans de les dues, l'equip de rescat ha pogut contactar amb el grup en una zona coneguda com Los Lagos.

Concretament, els quatre espeleòlegs els han trobat en un punt a unes tres o quatre hores d'una de les entrades de la cavitat, i s'ha treballat per poder treure'ls el més aviat possible per evitar que la pluja que es preveu per demà compliqués l'operació de rescat.

637072807759338855

Els espeleòlegs perduts han tornat a veure la llum a mitja tarda / EFE

Segon rescat en pocs mesos

La cova de Cuento Coventosa està situada a la vall del riu Asón, a la localitat d'Arredondo. Fa 6,7 quilòmetres de llarg, amb baixades de fins a 600 metres, un desnivell d'uns 850 metres i un pou vertical de 300 metres.

Els quatre espeleòlegs que es busca aquest diumenge, pertanyents a un club de muntanyisme portuguès, van entrar aquest dissabte per l'entrada de Cueto, una de les quatre que té la cavitat, a les 11.00 hores.

EFE

Membres de l'equip de rescat busquen els quatre espeleòlegs portuguesos en el complex Cuevo Coventosa / EFE

El passat mes de juliol, tres espeleòlogues catalanes ja van haver de ser rescatades després que es perdessin mentre recorrien la cova.

En aquesta ocasió, l'equip d'espeleòlegs portuguesos podrien haver-se vist atrapats per la quantitat d'aigua acumulada a la cova: el nivell només baixava deu centímetres per hora, i l'equip de rescat es va quedar sense poder avançar abans que l'aigua baixés.

EFE

Vista del lloc de comandament de l'equip de rescat que buscava els quatre espeleòlegs / EFE