La notícia de la detenció de Joan Sorribes i de la seva parella per presumptament abusar d'una menor que acollien a casa ha causat un gran enrenou en el municipi valencià d'Alfafar. Aquest home de 58 anys va ser regidor i portaveu del partit Compromís en l'última legislatura a l'ajuntament d'aquesta localitat i es va quedar a les portes de tornar a ser elegit en les últimes eleccions municipals. Després de l'arrest, la formació s'ha afanyat a condemnar els delictes pels que estan imputats i ha decidit apartar de qualsevol activitat a Sorribes, que va protagonitzar una gran polèmica per uns comentaris a Facebook el 2013 i que ja no era afiliat del grup polític.

Sorribes és un periodista i escriptor valencià que fa més de deu anys que està posat en política, activitat que compaginava amb la direcció de l'Editorial Germania i la revista Camp Valencià. El 2008 va ser candidat al Senat amb la coalició Per la República Valenciana, que estava formada pels partits Estat Valencià, Esquerra Nacionalista Valenciana i República Valenciana-Partit Valencianiste Europeu. Tanmateix, el seu gran èxit a l'esfera política va tenir lloc el 2015, quan va aconseguir entrar a l'Ajuntament d'Alfafar com a cap de llista de Compromís.

Polèmica i amenaces

Dos anys abans de començar la seva etapa com a regidor en el municipi valencià, el detingut va protagonitzar una gran polèmica després d'uns comentaris a Facebook durant l'abril del 2013 en els que al·ludia a fer fora "votant o amb escopeta" de la Generalitat Valenciana al Partit Popular, que llavors tenia com a president a Alberto Fabra. Sorribes va rebre nombroses amenaces de mort i el mateix president del govern valencià es va negar a respondre a les preguntes de Compromís en el ple de les Corts després d'assegurar sentir-se ofès per les paraules de l'expolític i exigir una rectificació.

A més d'aquest episodi polèmic de gran repercussió, el periodista valencià va participar en una vaga de fam -que va durar 25 dies fins que es va poder arribar a un acord- amb altres activistes per demanar a l'Ajuntament d'Alfafar recursos econòmics per mantenir una cooperativa d'integració social.

Abusos i pornografia

Els fets denunciats per la presumpta víctima dels abusos de Sorribes i de la seva parella van passar el 2015, quan la menor vivia al domicili de l'exregidor. En sospitar que el matrimoni tenia intenció d'acollir una altra noia a casa seva, la jove va decidir explicar a la policia com els dos detinguts dormien molts dies nus al mateix llit que ella, en el qual practicaven relacions sexuals malgrat la presència de la menor. La denunciant també va relatar que va mantenir relacions sexuals amb Sorribes després que l'instessin a fer-ho tant ell com la seva dona.

Les detencions s'han produït en les últimes hores i la Guàrdia Civil investiga si l'exedil va mantenir relacions sexuals amb la jove, després que s'hagin trobat fotos de la menor nua i d'altres adolescents en postures sexuals al seu ordinador.