"Jo era feliç i ara em vull morir". Aquesta terrible declaració la realitza la Rebeca en una entrevista en exclusiva al diari La Voz de Galícia. I és que la dona pateix uns danys terribles per l'ús d'un anticonceptiu que li van recomanar i que li ha arruïnat la vida. Amb només 37 anys, la Rebeca utilitza bolquers i ha de prendre 27 pastilles al dia, el que ha transformat una dona alegre i amb perspectives de futur en una persona deprimida i amb dolors constants a tot el cos.

Rebeca Aniversario

Rebeca, amb la seva família durant una celebració / Cedida

L'Essure, un mètode anticonceptiu, li destrossa la vida

El drama de la Rebeca, veïna d'Oza-Cesuras (A Coruña), es va iniciar la primavera del 2016, amb la instal·lació d'un Essure, un mètode anticonceptiu alternatiu a la lligadura de trompes. "Com tinc una epilèpsia degenerativa, era un risc quedar-me embarassada", explica la dona a La Voz de Galícia. Un any després, aquest mètode va quedar prohibit en descobrir-se l'enorme quantitat d'efectes secundaris que podia provocar.

Essure Anticonceptivo

L'Essure, el mètode anticonceptiu ara prohibit que li ha destrossat la vida a Rebeca / Essure

Al principi, a la Rebeca li va començar a caure el cabell i es notava cansada. Després va començar a patir dolors abdominals, taquicàrdies i vòmits, mentre que va començar a tenir la regla cada dia, que el va obligar a utilitzar bolquers. A més, "tenia un gust metàl·lic a la boca". La Rebeca, que va arribar a pesar 38 quilos, també va haver de començar a prendre corticoides, la qual cosa va augmentar el seu pes considerablement.

"Alguns metges em deien que era una cosa psicològica"

El cúmul de problemes de salut de la Rebeca la va portar a freqüentar l'hospital d'A Coruña, on els metges eren incapaços de dir-li què li estava passant al cos. "Tenia un ferro podrit al cos i alguns em deien que era una cosa psicològica", explica. Van haver de passar tres llargs anys fins que un ginecòleg va donar amb la tecla apuntant directament l'Essure. "Em va dir que calia treure'l urgentment". Els danys, però, ja eren irreversibles.

Sense ajuda per incapacitat i cas als jutjats

"No puc cobrar cap tipus d'ajuda perquè han determinat que la meva incapacitat és del 54 % (es necessita arribar al 65 % per beneficiar-se d'alguna ajuda), estant com estic", es lamenta en La Voz de Galícia la Rebeca, que ha portat el seu cas a la justícia en considerar que hauria de cobrar una indemizació. El mes de febrer, segons expliquen en La Voz de Galícia, els van informar que «en un mes estaria resolt». Però amb l'estat d'alarma tot s'ha paralitzat.

Entre la documentació que té l'administració gallega figura l'informe d'una psiquiatra de la sanitat pública que determina els efectes secundaris d'un tractament ginecològic a la causa del seu demolidor quadre clínic. La valoració de la indemnització que la Rebeca sol·licita supera el mig milió d'euros, on es taxa el dany per la incontinència urinària, el perjudici moral, el psicofísic i la incapacitat absoluta.