La Direcció General de Trànsit va interposar en 22 dies i per error més de 2.500 multes a conductors que passaven per l'N-330, a l'alçada de Saragossa en direcció Osca. Aquesta confusió va suposar a la DGT un botí de 252.700 euros, que ara haurà de tornar.

Els fets van passar entre el 26 d'agost i el 17 de setembre, que és quan es va descobrir l'error. Un radar mal calibrat multava els cotxes que circulaven a més de 91 km/h, quan, suposadament, podien fer-ho a 100 km/h en aquell tram.

La DGT culpa un canvi en la llei

Aquesta fallada en el sistema del radar es va detectar al Centre de Tractament de Denúncies Automatitzades (CTDA) de Lleó. És a la capital de Castella i Lleó on se centralitzen les sancions per velocitat de tot l'estat, i també on es va fer l'error.

Segons la DGT, el 29 de gener va entrar en vigor una llei que limita a 90 km/h a les carreteres que no siguin autopista o no disposin de separació entre carrils de sentits oposats. Es va comptar que el tram en qüestió de l'N-330 responia a les especificacions d'aquesta llei, però el cert és que té un doble carril en ambdós sentits, i està separat. Així doncs, la nova normativa no hauria d'haver aplicat.

Nombroses protestes i recursos van ajudar a identificar l'error

Molts conductors van adonar-se de què no havien concorregut cap mena de falta, perquè circulen cada dia pel tram i saben perfectament on està el radar i quina és la velocitat permesa. És per això que van presentar diversos recursos, i va ser gràcies a això que es va poder detectar l'errada.

Es tornaran els diners als conductors

La gent que ja ha pagat la multa haurà de passar per la Jefatura Provincial de Tràfic a deixar les seves dades per cobrar l'import que van dipositar. En total, la DGT haurà de tornar els 252.700 euros que va recaptar. Ni portaveus ni autoritats de l'organisme s'han disculpat.