L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) recomana a les dones embarassades i els nens menors de 10 anys que no consumeixin peix espasa, tauró, tonyina vermella o el lluç de riu pel seu alt contingut de mercuri.

L'organisme, que depèn del Ministeri de Sanitat, ha actualitzat les pautes de consum recomanades i ha recordat que el mercuri és un contaminant mediambiental que pot ser perjudicial per a la salut, especialment perquè pot afectar el desenvolupament del sistema nerviós central.

Població vulnerable

L'AECOSAN ha dividit la població en "general" i "vulnerable". Les dones embarassades, en període de lactància o en planificació d'embaràs, i els nens de fins a 10 anys i els que tenen entre 10 i 14 anys conformen el segon grup. Aquesta secció corre un risc a l'hora de menjar aquests quatre peixos, ja que tenen un alt contingut en mercuri.

Aquest contaminant acaba afectant els humans perquè els animals el consumeixen: està present en aigües de mars i rius, i es pot concentrar en els peixos perquè estan en constant contacte amb ell. Depenent del tipus de peix (depredadors, grans...) la concentració de mercuri és major o menor.

Un estudi recent ha confirmat que els espanyols són els europeus amb més mercuri al cos, informa Ideal.

Consumir peix és sa i segur

L'AECOSAN assegura que el consum de peix és segur i recomanable, però que hi ha algunes excepcions puntuals a tenir en compte. Així doncs, l'actualització de les recomanacions de consum està dirigida, sobretot, als sectors més vulnerables i a orientar la resta de la població.

Racions limitades

En el cas de dones embarassades i nens menors de 10 anys, haurien d'evitar el consum dels peixos amb d'elevat contingut en mercuri. Pel que fa als de contingut mitjà o baix de mercuri, s'hauria de limitar la ingesta a 3-4 racions setmanals, variant entre espècies.

D'altra banda, en el cas de nens d'entre 10 i 14 anys, els peixos d'elevat contingut en mercuri s'haurien de limitar a 120 g mensuals. Els de contingut mitjà o baix de mercuri, igual que en el cas anterior, es limitarien a 3-4 racions setmanals, variant també entre espècies.

Finalment, en el cas de la població general, l'organisme depenent de Sanitat aconsella el consum de 3-4 racions de peix setmanals, variant entre espècies.