La Policia Nacional ha detingut a cinc persones en un prostíbul de Girona per haver enredat a noies russes per venir a Espanya a prostituir-se. S'han pogut alliberar tres dones que vivien esclavitzades en aquest local de Medinyà (Gironès). Les dones havien acceptat mitjançant engany treballar a Girona després de respondre a ofertes en pàgines de contacte russes a internet, oferint molt bones condicions econòmiques, viatge i allotjament pagats.

Un cop al club eren informades pel màxim responsable del local del deute que havien contret, els retiraven la documentació personal i les coaccionaven a exercir la prostitució per fer front al pagament.

La investigació va arrencar gràcies a un correu que la Policia Nacional va rebre al seu correu contra l'explotació de persones i van anar estirant el fil fins que van poder entrar al prostíbul de Medinyà i alliberar les dones. A partir de la recepció del correu electrònic, els agents van iniciar les corresponents investigacions per comprovar la seva veracitat i conèixer el funcionament intern de l'entramat criminal que portava les dones amb enganys fins a Espanya.

Van poder esbrinar que l'organització internacional publicava una sèrie d'anuncis en pàgina web de contactes russes en què s'oferien atractius llocs de treball a Espanya, en un ambient cordial i la possibilitat d'obtenir més de 6.000 euros mensuals de sou.

Davant d'aquest tipus d'ofertes multitud de dones de diferents països de l'est d'Europa, la immensa majoria de classes socials humils i difícils situacions personals, van contactar amb l'anunciant i captador de l'organització.

Després d'un primer contacte la interessada i el captador establien converses privades a través d'aplicacions de missatgeria instantània per concretar les condicions laborals. La dona era informada de les condicions del trasllat, instruccions per al viatge i reserves d'hotel, creant-se un deute de la qual la víctima no era realment conscient.

Els hi prenien els diners i la documentació que portaven

Quan arribaven a l'aeroport de Barcelona eren recollides pel captador i traslladades per carretera fins al club de Medinyà, on eren rebudes pel màxim responsable. En aquest moment se'ls retirava les seves documentacions personals i els hi deien que havien adquirit un deute amb l'organització que havien de pagar exercint la prostitució. Davant les negatives, les dones eren amenaçades i coaccionades o agredides físicament.

Quan la policia va entrar al local i el va escorcollar, es van detenir cinc membres de la banda i es van confiscar 11.600 euros en metàl·lic, dos vehicles d'alta gamma, quatre rellotges de luxe i joies diverses, així com abundant documentació relacionada amb les activitats sexuals de les dones.

En aquest club de Medinyà hi treballaven un total de 26 dones de nou nacionalitats diferents, de les quals tres de les quals es van acollir als beneficis que ofereix la legislació vigent i posades a disposició d'una ONG especialitzada d'atenció a víctimes de tràfic d'éssers humans.