Prepareu els paraigües perquè una tongada de pluges afectarà Catalunya durant uns quants dies. Les precipitacions afectaran, sobretot, la costa i el prelitoral. De moment, aquest dimecres caurà poca aigua. Veurem molts núvols però a moltes comarques no caurà ni una gota. Així, per exemple, avui, no plourà en cap comarca de Lleida, tampoc a les Terres de l'Ebre ni a la Catalunya central.

A quines comarques plourà?

Durant la tarda-nit d'aquest dimecres, només cauran quatre gotes mal comptades al Tarragonès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès, Maresme, la Selva, Gironès i Empordà.

Dijous, més pluges

Aquest dijous es presenta una mica més inestable tot i que no serà el dia més plujós de la setmana. Ara bé, sortiu de casa amb els paraigües perquè, a mesura que avanci el dia, les pluges es faran generals a les comarques de Barcelona, Girona i Tarragona. Seran més continuades i intenses durant la segona meitat del dia, tot i que al matí ja pluvisquejarà a moltes zones. A les comarques de Lleida, només s'esperen pluges dèbils a la Segarra, l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i les Garrigues. Difícilment, plourà a la meitat nord de les comarques lleidatanes.

Temporal Gloria Paseo Marítimo Barcelona / EFE

Una tongada de pluges amb temporal marítim afectarà Catalunya fins dissabte / EFE

Temperatures suaus

Les temperatures seran suaus per l'època de l'any. Aquest dijous ens despertarem amb 6ºC a Lleida, 8ºC a Girona, 12ºC a Tarragona i 13ºC a Barcelona. Al migdia, els termòmetres marcaran entre 14 i 17ºC a la majoria de comarques. Per tant, l'ambient serà fresquet durant el dia però les nits i matinades seran molt més suaus que les que hem tingut últimament. La cota de neu rondarà els 1.800 metres. Els propers dies també serà notícia el temporal marítim amb vent fort de llevant i gregal.

Divendres passat per aigua

Divendres, continuarà la inestabilitat amb pluges pràcticament generals. Seran moderades a tota la costa i prelitoral i dèbils a Ponent. Les temperatures aguantaran molt suaus ja que no presentaran gaires canvis. Nevarà al Pirineu (sobretot a l'oriental) per damunt dels 1.700 metres.

Cap de setmana amb dues cares

El cap de setmana començarà molt passat per aigua a tot Catalunya. Dissabte, les pluges seran generals i fortes a Tarragona, Barcelona i Girona. Les comarques de Lleida seran les que rebran menys litres d'aigua.

Diumenge, en canvi, farà sol a pràcticament tot Catalunya tot i la presència d'intervals de núvols que mig taparan el cel. Atenció amb les boires a l'interior que reduiran la visibilitat, sobretot durant la nit i matinada. Les temperatures seran més suaus durant el dia però la matinada serà una mica més freda.

Trompetes mort escarlets bolets / Pinterest

Les pluges i les altes temperatures donaran una alegria als boletaires que tornaran a omplir els cistells / Pinterest

Bones notícies per als boletaires: s'allarga la temporada

Aquesta tongada de temperatures suaus permetrà una revifada dels bolets que ja s'havien esfumat de moltes comarques per culpa de les gelades. Les pluges que cauran aquests dies juntament amb les altes temperatures per l'època de l'any permetran que tornin a sortir a molts boscos situats a cotes mitjanes. Així, la previsió és que tornem a tenir rovellons, potes de perdiu i sobretot fredolics a cotes de 700, 800 o 900 metres o inferiors. Més amunt serà complicat pel rovelló però encara hi podem omplir cistelles de fredolics.

Fredolics Solsonès / El Caso

Fredolics trobats aquests dies entre Solsona i Port del Comte a cotes d'entre 800 i 1.000 metres / El Caso

"Novembre humit, et farà ric"

Aquests dies, s'han trobat molts quilos de fredolics a Catalunya. Un exemple són aquests cistells plens a vessar i que s'han trobat en poc més de mitja hora entre Solsona i Port del Comte a cotes d'entre 800 i 1.000 metres. Com diu la dita, "Novembre humit, et farà ric", les pluges en aquesta època de l'any són molt benvingudes tant pels boletaires com pels pagesos que ja han sembrat l'ordi i el blat.