Interns de la presó d'A Lama, a Pontevedra, feien ús del servei de Teletext per comunicar-se amb l'exterior. El centre ha bloquejat el servei en els televisors dels presos i, davant de les queixes dels interns, l'Audiència ha donat la raó a la presó.

Els presos utilitzaven el Teletext per contactar amb l'exterior

Amb la irrupció de WhatsApp i les xarxes socials ha quedat totalment desfasat, però hi va haver un temps en què el servei de Teletext era una de les principals finestres a la informació. En ple 2020, ho continuava sent per als interns de la presó d'A Lama, a Pontevedra, que l'utilitzaven per enviar missatges a l'exterior.

Els fets es remunten al passat mes de gener de 2020 però han transcendit ara. Entre el 17 i el 20 del referit mes, a un pres de l'esmentada presó li van retirar el televisor.

Quan l'hi van tornar, va comprovar que li havien bloquejat el servei de Teletext. Fent ús dels seus drets, el reclús va protestar.

Contactaven amb pseudònims i a certes hores

Ara l'Audiència Nacional ha fet pública la seva resolució en la qual dona la raó al centre penitenciari, ja que "s'ha detectat que els missatges de teletext eren utilitzats per comunicar-se els interns amb persones de l'exterior a través de pàgines obertes de cites, contactes, anuncis..."

En un molt particular viatge al passat els presos utilitzaven certs pseudònims, així com paraules claus a certes pàgines i a hores prèviament concertades, per deixar missatges als seus coneguts a l'exterior.

Teletext / RTVE

Els reclusos de la presó d'A Lama utilitzaven el servei de Teletext per comunicar-se amb l'exterior / RTVE

No es pot bloquejar la selecció de canals

Amb tot, l'Audiència considera injustificat que es bloquegi el menú de l'aparell, "Ja que si les funcions bàsiques del televisor estan bloquejades, tals com la selecció de canals o els ajustaments necessaris d'imatge i so, l'aparell no té d'utilitat".

L'Audiència Nacional ordena restaurar "les funcions bàsiques del menú relatives a la selecció de canals, i ajustaments d'imatge i so".