Porcs de més de 500 quilos, el pes aproximat d’un os polar, que tripliquen la mida dels porcs normals. És la solució a l’escassetat de carn porcina que hi ha a la Xina, un dels països on més carn es consumeix i on cada vegada n’hi ha menys, també per culpa d’una epidèmia de pesta porcina africana.

Les granges xineses han començat a criar porcs gegants, que es poden vendre per uns 1.300 euros, més del triple dels ingressos mensuals mitjans dels grangers. Les autoritats, davant l’escassetat cada cop més gran d’aquest tipus de carn, impulsen aquestes pràctiques, segons explica el South China Morning Post.

De fet, el pes dels exemplars que arriben als escorxadors ja s’ha disparat: dels 125 quilos habituals, ara arriba fins als 200. Ho fan amb l’ajuda dels productors de pinsos, que ja han modificat els seus productes per a potenciar l’engreix dels animals. Amb tot plegat, intenten fer pujar els beneficis un 30%.

La meitat de porcs

La pesta porcina africana que afecta els animals ha reduït fins la meitat, segons alguns estudis, el nombre d’exemplars vius i aptes pel consum. Per això, els preus s’han disparat, i les autoritats s’han vist obligades a prendre mesures.

Aquesta escassetat es podria allargar fins el 2020, segons el govern, que pressiona les autoritats locals perquè ajudin els grangers a produir cada cop més. Les granges que han perdut els seus porcs per la malaltia, però, es mostren reticents a tornar a tenir porcs: per la por a la malaltia però, també, perquè el preu dels garrins també s’ha disparat.

Sense risc per les persones

La pesta porcina africana és molt contagiosa i mortal per als porcs, però no té risc per als humans. El primer brot a la Xina es va detectar l’agost de l’any passat, i el virus s’ha propagat per tot el país i per Vietnam. El brot ha obligat a desinfectar les granges i a restringir la venda de carn de porc, i els animals infectats són sacrificats.