Fins al 26 de desembre el cel es cobreix de l'últim fenomen astronòmic de l'any, la pluja dels Úrsids. Només passa un cop a l'any i coincideix amb el solstici d'hivern.

Pluja d'estels abans de Nadal

Els Úrsids són una pluja anual d'estels o meteors, que són realment residus del cometa 8P/Tuttle, albirat per primer cop l'any 1790. El nom ve d'Ursidae, paraula en llatí per anomenar la família de mamífers conformada per 8 espècies d'ossos, ja que aquests fragments es formen a l'Ossa Menor.

La lluvia de estrellas de Navidad / Wikimedia Commons

Els Úrsids provenen de fragments de l'Ossa Major / Wikimedia Commons

El cometa 8P/Tuttle fa una volta al Sol cada 14 anys i a conseqüència dels seus múltiples viatges al voltant del Sol, no és particularment brillant. Tot i això, aquesta pluja és una de les més impressionants de l'any.

Matinada plena d'estels

Aquesta pluja va començar el passat 17 de desembre i es podrà observar fins al dia de Sant Esteve, el 26 de desembre. Segons l'Organització Internacional de Meteors, el moment amb més activitat serà la matinada de demà, 22 de desembre, entre les 02:00 i les 04:00, quan la lluna estigui completament oculta.

Com a totes les pluges d'estels, es recomana observar el cel des d'un lloc allunyat de la contaminació lumínica, com més fosc millor, i sense cap instrument visual per no perdre part de la visió panoràmica del cel.

La nit amb més meteorits al cel

En un any tan incert com el 2020 poques coses s'han mantingut tan fermes com l'astronomia. Els fenòmens que ni el coronavirus ha pogut frenar han estat els més espectaculars en uns temps plens de drama. De vegades mirar al cel i adonar-nos com som de petits dins l'univers pot donar una perspectiva molt diferent de la que trobem en el dia a dia. Un dels moments més impactants va ser la pluja dels Gemínids, la nit més plena de meteorits de l'any.