Aquest dimarts dos nens de sis i set anys es van ofegar a la platja de la Punta de Roses, a l'Alt Empordà. Un d'ells va poder ser reanimat a la mateixa platja per efectius del SEM i es recupera, encara greu, a l'Hospital Josep Trueta de Girona. L'altre infant no va poder ser reanimat i va ser donat per mort quan va arribar a l'hospital de Girona. L'esforç del SEM i el ràpid trasllat amb helicòpter al centre sanitari no va poder salvar la vida al nen.

Un descuit i una platja sense socorristes

La Guàrdia Civil investiga els fets, tot i que tot apunta a un descuit dels pares, que van deixar sense vigilància als dos nens, que no eren germans i que estaven jugant a la zona.

Un dels fets que s'ha conegut ara és que la platja on es va produir el tràgic ofegament no tenia servei de vigilància i socorrisme. Per culpa de la reorganització dels serveis que s'han hagut de fer arran de la crisi sanitària del coronavirus, aquesta temporada d'estiu encara no s'havia activat el servei.

S'activarà el servei de socorrisme a principi de juny

Des de l'Ajuntament de Roses s'ha assegurat que la setmana vinent s'activarà el servei, que normalment arrencava per Sant Joan, però aquest any, per l'excepcionalitat del moment per la pandèmia de Covid-19 encara no s'havia posat en marxa.

Segons detallen fonts municipals, s'ha hagut de contractar més persones i formar-los en els protocols de cara a mantenir les distàncies de seguretat i això ha fet que el servei encara no s'hagi pogut posar en marxa. Si haver tingut servei de socorrisme actiu en aquesta platja hagués evitat la tragèdia, ningú ho podrà saber mai.

Helicóptero SEM / Departament de Salut

Els dos nens van ser traslladats en estat crític a l'hospital Josep Trueta de Girona, on un d'ells va ser donat per mort.

El que sí que expliquen diverses persones coneixedores de la investigació que està fent la Guàrdia Civil és que a la zona dels fets hi havia personal sanitari i policial fora de servei que van fer les primeres atencions als dos infants fins a l'arribada dels tècnics i dels metges del SEM.

Es disparen els morts després del confinament

El primer semestre de 2020 s'ha tancat amb 111 morts per ofegament, dos d'ells a Catalunya, davant dels 138 de 2019, malgrat els mesos de confinament en els quals no es podia acudir a zones de bany, i la segona quinzena de juny ha sumat el 70% d'aquestes morts, principalment en zones no vigilades -algunes d'elles per culpa de la pandèmia de coronavirus, que ha allargat el temps sense tenir actiu el sistema de socorrisme.

La majoria d'aquestes morts, set, es van donar en llocs de bany que no tenien servei de vigilància ni socorrisme. Tots eren espais aquàtics d'interior, excepte tres que es van produir en una platja marítima.

Per això des del sector es demana que es destinin recursos per a dotar de servei de vigilància i socorrisme a aquestes zones amb l'objectiu d'"intentar frenar la línia ascendent en una estadística que parla de la pèrdua de vides humanes".