Una platja catalana pot ser perillosa per la salut pels seus nivells de bacteris fecals detectats a l'aigua. Es tracta de la platja del Rec del Molí, a l'Escala (Alt Empordà), segons l'Agència Europea del Medi Ambient.

La platja del Rec del Molí, però és l'excepció a Catalunya: és l'única que suspèn de les 236 platges que hi ha a la costa catalana. Del total, dues aproven amb un suficient: la platja de Ponent de Vilassar de Mar i la del Fòrum, a Sant Adrià del Besòs. N'hi ha deu de qualitat "bona" i la resta, 224, estan considerades "excel·lents". Tampoc s'ha detectat cap problema en els 13 llocs de bany interiors, com rius, embassaments o pantants.

Nou platges espanyoles considerades insalubres

A tot l'estat hi ha nou platges en total que suspenen les proves de seguretat de l'AEMA. A més de la platja catalana, són la platja de Cala Egós, a Mallorca; la Badia de Sant Antoni d'Eivissa; les platges asturianes de Luarca i Bañugues; la de Virxe do Camiño a Muros i la de Lires, a la Corunya; la del Confital, a Las Palmas de Gran Canaria, i la de Muelle Chico, a Fuerteventura. A més d'aquestes, també hi ha fins a 41 rius, pantans, gorges i estanys considerats insalubres.

En total, però, dels 2228 punts de bany controlats que hi ha a Espanya, n'hi ha 50 on l'autoritat europea recomana que es prohibeixi el bany, dotze més que l'any passat. En qualsevol cas, però, el 97% de les zones de bany espanyoles estan considerades segures, i nou de cada deu tenen una qualitat d'aigua excel·lent.

praia lires Luis Miguel Bugallo Sánchez

La platja de Lires, a la Corunya, és una de les nou que suspenen a tot l'estat / Luis Miguel Bugallo

Contaminació provinent d'aigües residuals

Segons l'informe anual que publica l'ens europeu i que coincideix amb l'inici de la temporada de bany, aquesta platja ha registrat nivells de bacteris fecals superiors als permesos: concretament, s'hi han detectat valors alts d'enterococs intestinals i d'Escherichia coli. Aquesta contaminació provindria, segons l'AEMA, d'aigües residuals i aigües de drenatge d'explotacions i terrenys agrícoles, i sol ser pitjor els dies de pluja i els posteriors.

Quan una platja suspèn les anàlisis, cal prohibir el bany o aconsellar als usuaris que no es fiquin a l'aigua, informant el públic i adoptant les mesures necessàries per evitar aquesta contaminació.

L'estat, per sobre de la mitjana europea

Segons les dades de l'Agència Europea del Medi Ambient, més del 85% de les zones de bany analitzades tenen una qualitat d'aigua excel·lent, tot i que la immensa majoria es consideren aptes per al bany: només una de cada 100 platges no ho és.

Aquesta xifra, però, varia per països: Espanya se situa lleugerament per damunt de la mitjana de la Unió Europea. A Xipre, Malta o Grècia pràcticament totes les platges tenen una qualitat d'aigua considerada excel·lent: en canvi, a Polònia ho és una de cada tres, i a Bulgària i Romania, per exemple, ho són poc més de la meitat.