A totes les ciutats cada any són detinguts vàndals que cremen contenidors. El que no és normal és el que passa des de fa 14 mesos a Palma, on un sol piròman ha fet cremar, amb o sense ajuda, 347 contenidors d'escombraries sense ser detingut. Incendi rere incendi, l'home ha alimentat una psicosi incendiària a la ciutat. A Mallorca ja el coneixen com El Piròman de Palma.

El delinqüent ha forçat fins i tot que la Policia Nacional destini, juntament amb la Policia Local, un dispositiu de vigilància nocturn exclusiu per capturar-lo. Àgil i planificador, sempre actua de nit i tria bé les escombraries que vol cremar.

Si una nit fer cremar contenidors en barris industrials allunyats del centre, en una altra s'enceba amb zones residencials com a Son Armades, un dels barris amb més renda per càpita de Palma. En una de les seves accions més virulentes, el passat 18 de gener, el piròman va incendiar 13 contenidors en tot just 24 hores. Va destruir arbres i cotxes.

El piròman crea escola

Un dels principals problemes a què s'enfronten els investigadors, expliquen fonts policials a ElCaso.com, és que les seves accions estan creant escola i han començat a seguir-li un seguici d'imitadors. Amb tot, la Policia Nacional té perfectament definit el seu modus operandi.

"Sabem quan és ell i quan no. Hi ha vegades, no obstant això, que se li atribueixen incendis que no són seus", afegeixen aquestes fonts. Com a exemple posen l'home que va ser detingut el passat 24 de gener a la platja de Palma per cremar uns contenidors. Malgrat que en un primer moment es va creure que El Piròman de Palma ja havia caigut, la policia va acabar aclarint que es tractava d'un imitador.

"Aquest ens l'està posant difícil", admet la policia

"A totes les ciutats hi ha crema de contenidors i la mitjana a Palma no és desorbitada respecte a d'altres, el que passa és que aquest home en particular ens ho està posant difícil", admeten aquestes fonts de la investigació.

"Entenem que és molt difícil donar amb ell. Tothom baixa a tirar les escombraries de nit, ergo tothom podria tirar un artefacte incendiari amagat en una bossa", afegeixen altres fonts de l'Ajuntament de Palma, administració que ha vist greument perjudicades les seves arques públiques per aquestes accions.


Danys per valor de 350.000 euros

Les xifres parlen per si soles. En els seus 14 mesos d'activitat, a Palma ja han cremat fins a 10 vegades més contenidors que els que es van cremar en tot 2016 (32). En total, les accions del piròman ja han suposat un cost del voltant 350.000 euros a l'Ajuntament, expliquen fonts d'Emaya, l'empresa municipal de recollida escombraries de Palma. Tot, sense sumar els costos per danys en cotxes i façanes de particulars.

Els Bombers de Palma aclareixen, tanmateix, que en aquests 14 mesos el problema no resideix tant en el nombre d'intervencions realitzades, sinó en la quantitat de contenidors que cremen per cada acció. "Realment ens continuem mantenint en la mateixa mitjana, entorn 10 i 15 intervencions cada mes".

"El que sí que ha canviat és que ara els contenidors estan cremant amb més facilitat perquè el foc s'estén d'un a l'altre. També és cert que ara hi ha més contenidors que abans. Sobre com aconsegueix el piròman fer-los cremar tan ràpid, a nosaltres no ens competeix analitzar-ho. Nosaltres arribem, apaguem i ens n'anem", explica fonts del cos de Bombers.