Pipí, excrements, cabells enganxats, floridures, taques de Betadine... el mal estat dels llençols a diversos hospitals de Madrid és una tònica habitual que els treballadors porten criticant des del 2013, però que s'ha intensificat en els últims mesos.

Arriben "només 400 llençols" per als més de mil llits que hi ha

 

"Et trobes roba bruta, per exemple, quan prepares una sala d'operacions. A mi em cau la cara de vergonya en obrir un llençol i trobar taques de pipí, de Betadine, o veure'l tan trencat que no val ni per a draps", assenyala una treballadora de l'Hospital Ramón i Cajal en declaracions a Cadena SER.

Una altra empleada explica que a l'hospital de La Paz arriben "només 400 llençols" per als més de mil llits que hi ha. I malgrat que els hospitals de la comunitat s'han omplert de cartells que denuncien aquesta situació i demanen explicacions i solucions als gerents, "el Servei Madrileny de Salut ha prorrogat el contracte dos anys més", ha lamentat la portaveu del sindicat MATS, Mar Coturó, en declaracions a l'esmentat diari.

Sanitat admet la mala qualitat de la roba

Els problemes van sorgir quan el govern d'Esperanza Aguirre va privatitzar aquest servei i només ha anat a més. Des de la Conselleria de Sanitat asseguren que no existeixen queixes específiques, però segons les seves pròpies auditories, el 35% de la roba que surt de la bugaderia central es troba en un estat 'no utilitzable'.

"La roba que reben els hospitals no té la qualitat requerida"

 

Aquests controls es realitzen cada tres mesos i en els tres últims es conclou que "la roba que reben els hospitals no té la qualitat requerida" i que el resultat del treball realitzat en la mateixa "es manté allunyat d'uns índexs acceptables".

Sanitat diu que aquestes dades corresponen a auditories del 2018. "Les auditories sí que detecten un percentatge de roba que no arriba en estat adequat, encara que és detectada i substituïda", agreguen. Malgrat això, la concessionària no ha estat sancionada des del 2015. El motiu és que només existeix possibilitat de sanció quan l'Índex de Qualitat Extern sigui inferior al 55%. És a dir, l'empresa pot enviar la meitat de la llenceria als hospitals en mal estat sense rebre cap mena d'advertència o amonestació.