Una perruquera de 24 anys s’ha suïcidat per no poder fer front a les factures del seu negoci. L'avanç de la Covid-19 a Europa va fer que Alysson Jadin hagués de tancar les persianes del seu local al cap de poques setmanes d'inaugurar-lo, a Lieja (Bèlgica). No va rebre cap ajuda econòmica per poder sobreviure i va decidir posar fi a la seva vida. Avui, la seva perruqueria al carrer Sant-Gilles és plena de flors.

L’any 2020 ha estat un autèntic annus horribilis per la majoria dels autònoms. Malauradament, els efectes de la propagació vírica han fet tancar els seus negocis a molts d’ells. I les conseqüències econòmiques de tot plegat són devastadores, però també les anímiques i emocionals. En aquest cas, Alysson no va poder suportar més la pressió, i les conseqüències van ser fulminants.  

Alysson se suicidó después de que cerrarar su negocio / Cedida

La perruquera Alysson va suïcidar-se després de que li tanquessin el negoci / Cedida

Una perruquera se suïcida per poder pagar les factures

Alysson va suïcidar-se als 24 anys, després que el seu local acabat d'obrir acumulés una muntanya de deutes. L’inici d’aquesta tràgica història comença a l’agost, quan Alysson va fer realitat el seu somni i va obrir una perruqueria a la petita ciutat belga on vivia. Ella volia ser perruquera i aquest era un pas important a la seva carrera, indubtablement. 

La jove va contractar sis empleats per a tirar endavant el seu projecte, però aviat va xocar amb la dura realitat. Les mesures preventives per frenar la pandèmia del coronavirus van provocar el tancament immediat dels establiments “no essencials”. Ni tan sols havia començat, que va haver de tancar el negoci. Alysson va quedar absolutament desemparada, sense capacitat financera per fer front a les despeses del local ni als sous dels seus treballadors. A més, la perruquera no va poder optar a les mesures d’ajuda als petits negocis, per “no haver estat oberta el temps suficient”. Tot plegat, un desastre.

Alysson va quedar acorralada per un seguit de deutes impossibles de pagar. Però des d’aquesta condició, va decidir passar a l’acció: la jove va participar en un programa d’actualitat informativa per reivindicar la situació dels autònoms afectats per la pandèmia. De poc va servir, malauradament. També ho va intentar a la premsa escrita:  “Com a joves autònoms, no som una prioritat. La decepció predomina sobre la ira”, va denunciar a la revista Sudpresse. A més, va confessar que “tot era molt difícil econòmicament”, i que havia de “prendre decisions ètiques: o pago la factura de la llum del local o omplo la nevera”, va confessar. 

Una peluquera se suicida por no poder pagar sus deudas por el coronavirus / Cedida

La jove perruquera va suïcidar-se després de tancar el seu local / Cedida

Malauradament, després de mesos lluitant, Alysson va suïcidar-se. La jove de 24 anys no va suportar més els problemes econòmics que l’asfixiaven, i va decidir posar fi a la seva vida de la forma més dràstica. 

Alysson va denunciar la situació dels petits negocis

La jove ha testificat obertament a la premsa sobre la situació límit dels petits negocis, afectats per les mesures preventives per Covid-19. Ella mateixa va veure’s obligada a tancar la seva perruqueria, com tants d’altres negocis. En aquest context, el propietari d’un bar belga prop del local d’Alysson no és optimista en l’avenir que els espera als petits comerços, que lliuren “una guerra pròpia contra el virus”. I afegeix: “el suïcidi d'Alysson és simptomàtic del que està passant a Bèlgica”. Per això, el propietari del bar és contundent en l’afirmar que “sovint és més fàcil no tenir feina a obrir una empresa pròpia”.

Paradoxalment, la mort d’Alysson ha detonat en un pla d’ajudes financeres a les empreses tancades per culpa de la Covid-19 de la regió belga de Valònia. La subvenció serà per les empreses que demostrin una disminució en la seva facturació trimestral de 60 per cent. És una gran notícia, però potser arriba massa tard. Per Alysson, segur. 

Noves ajudes financeres als autònoms més afectats per el coronavirus

La mort d’Alysson s’ha convertit en un símbol de la crisi financera que pateixen els autònoms. I precisament per això, el seu traspàs no manca de sentit. Tot i això, resulta molt trist que una jove emprenedora de 24 anys hagi acabat d’aquesta manera. La seva família i amics han declarat, segons recull la premsa belga, que Alysson era una persona de naturalesa alegre, però l'arribada de virus i l'amenaça sobre el futur del seu negoci la va deixar devastada. La seva perruqueria, malauradament, queda orfe i, definitivament, no tornarà a obrir les persianes.