El principal motiu de l'increment dels casos de malalties de transmissió sexual és la falta de protecció per part dels usuaris d'aquest tipus d'aplicacions. Les autoritats sanitàries alerten que els casos d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) detectats els últims anys han augmentat de manera alarmant. L'any 2017 hi va haver un 30% més de casos respecte el 2016. La sífilis és l'exemple més clar d'aquest augment. Els últims anys, el casos detectats d'aquesta malaltia s'han multiplicat per quatre.

robin worrall Mobil Unsplash

Més de 10 milions d'usuaris

Aquest augment de casos coincideix amb la generalització de l'ús d'aplicacions de cites com Tinder, Grindr, Badoo i Meetic. En total, aquestes 'apps' sumen més de 10 milions d'usuaris només a Espanya. La seva aparició ha facilitat les trobades sexuals esporàdiques que, afegit a la poca prevenció que tenen els seus usuaris en tenir relacions, ha facilitat l'increment de les ITS.

Pèrdua de la por davant el VIH

Un altre dels motius de l'increment de les malalties de transmissió sexual és la pèrdua de la por a contraure el VIH, convertida avui dia en una malaltia crònica gràcies als avenços mèdics que fan que es pugui fer una vida totalment normal. A més, l'aparició d'un medicament anomenat Profilaxi preexposició (PrEP) que ajuda a prevenir la infecció pel VIH en més del 95% dels casos, ha provocat un augment de les pràctiques de més risc, tot i que aquest medicament encara no està incorporat a la sanitat pública.

Una societat més promíscua

L'augment de les ITS també es relaciona amb el fet que l'entorn social actual és més "promiscu" i es mantenen relacions sexuals abans. Segons un estudi del 2017, encarregat per una marca de preservatius, la majoria dels joves asseguraven haver perdut la virginitat entre els 14 i els 17 anys.

La falta d'informació, el consum de drogues i l'alcohol s'apunten com altres causes que han provocat un increment de les ITS.