Una epidèmia de VIH, el virus de la sida, està sacsejant Ratodero, una ciutat d'uns 200.000 habitants del Pakistan. Els més afectats, a més, són els nens: des de l'abril passat s'han detectat 900 nous casos de menors de 12 anys afectats per aquest virus.

L'epidèmia ha provocat el pànic entre la població local, on es calcula que hi ha una gran part d'habitants que no s'han fet les proves encara, pel que la xifra d'infectats podria ser molt més gran.

Les autoritats sanitàries, després d'una investigació, han determinat que la majoria de casos tenen un punt comú: el pediatre Muzaffar Ghanghro, molt conegut, sobretot, entre les famílies més pobres de la ciutat. Ho és perquè és, de fet, el més barat: cobra uns 20 cèntims per consulta en una ciutat on el sou mitjà és de menys de 60 dòlars.

Treia xeringues de la brossa per posar injeccions

"Sou massa pobres per una xeringa nova: si no us agrada, aneu a un altre metge"

Això l'ha convertit en el metge habitual de les famílies amb pocs recursos i molts nens. L'epidèmia, doncs, es podria explicar per les pràctiques d'aquest pediatre. Un dels pares ha explicat al New York Times que va veure com el metge buscava una xeringa a la brossa per posar una injecció a un dels seus fills.

Quan el pare va protestar, el metge va respondre que la família era "massa pobre" per una xeringa nova: "si no voleu el meu tractament, aneu a un altre metge", els va etzibar. El pare assegura que no s'ho podien permetre i que, si anessin a un metge més car, es moririen de gana.

Moltes famílies que portaven els nens a aquest pediatre s'han vist afectades: algunes, amb fins a sis fills, han vist com totes les criatures acabaven contraient el virus i com algunes d'elles morien. A més, els nens que han contret el virus es converteixen en pàries i els altres infants els marginen per la falta d'educació sobre el virus: creuen que es pot contreure amb el simple contacte.

El metge continua treballant

En assabentar-se d'aquestes pràctiques, les autoritats sanitàries van denunciar el metge, que va acabar detingut acusat de negligència, homicidi i danys involuntaris. El pediatre ho rebutja tot i, de fet, mentre el judici encara està en marxa, el doctor continua treballant en un hospital públic de la ciutat.

Els funcionaris de salut, mentrestant, dubten que és poc probable que el metge Muzaffar Ghanghro sigui l'únic origen d'aquest brot de VIH. La pobresa és tal que els dentistes fan servir instruments sense esterilitzar i els barbers reaprofiten, també, les navalles d'afaitar per a tots els clients, fet que multiplica les possibilitats de contagi.