L'aparició de diversos nius de vespa mamut els últims dies a diversos punts de la geografia espanyola ha provocat el pànic entre la ciutadania. Els serveis d'emergències han rebut trucades de llocs com Alacant, Madrid, Múrcia o Saragossa per la presència d'aquesta espècie d'insecte.

Té un aspecte que pot recordar al de la vespa asiàtica - o velutina - i amb una mida que, si més no per qui no entengui d'espècies de vespa, pot ser preocupant: pot arribar a fer cinc centímetres.

La gran mida d'aquesta vespa mamut i la por que han provocat els atacs, els últims anys, de vespes asiàtiques - que fins i tot han arribat a provocar la mort d'alguns ciutadans - està darrere d'aquesta preocupació. Tanmateix, però, els agents rurals d'arreu de l'estat ja han desmentit que, excepte casos puntuals, aquesta vespa mamut sigui perillosa.

Una espècie pràcticament inofensiva

L'espècie és autòctona, encara que no sigui tan habitual de veure com la vespa comuna, la que més es deixa veure a la zona mediterrània, o la vespa germànica: més groga i provinent del nord d'Europa, però molt estesa també al sud del continent.

Aquests insectes solen fer uns dos centímetres, com a molt, de llarg. La vespa mamut, doncs, no és invasora, sinó que també és pròpia de la península Ibèrica, tot i que menys habitual.

Aquesta espècie, més enllà de la seva gran mida, es reconeix per tenir el cap groc i el cos negre amb quatre taques també grogues. Tot i que fa por per la seva mida, habitualment no és agressiva i, segons els experts, si no se la molesta o si no s'és al·lèrgic, no ha de donar cap mena de problema.

Per la seva banda, en canvi, la vespa asiàtica sol fer uns 3 centímetres, el que seria un punt intermig entre la vespa comuna i la mamut. Se la distingeix per ser més fosca: gairebé totalment negra i amb franges marrons. On té presència el color groc és a les potes, que a la resta d'espècies són negres.