La Guàrdia Civil ha activat aquest divendres un ampli dispositiu amb l'objectiu de recuperar el cos de David Garcia, l’agent dels Mossos d’Esquadra i un dels dos ocupants de l'avioneta de l'Aeroclub de Reus accidentada el 3 de novembre davant el delta de l'Ebre. El cadàver es troba dins l'aeronau, submergida a uns 113 metres de profunditat.

L'operatiu contempla la possibilitat d'arribar a l'avioneta amb submarinistes o bé amb robots subaquàtics. S'analitzarà si és viable elevar l'aeronau amb globus de flotació per poder treballar a menys profunditat i, fins i tot, si es pot reflotar fins a la superfície. 

Recuperació del cos, de “màxima complexitat”

La immersió, però, té riscos i és de màxima complexitat. Només el període d'aclimatació dels dotze submarinistes del GEAS que participen en l'operatiu durarà una setmana.

El tinent coronel Jordi Verger, cap interí de la comandància de Tarragona, ha explicat que, segons les imatges enregistrades per l'armada espanyola, l'avioneta es troba "més o menys sencera, tot i que amb danys evidents". La gravació, però, fa "impossible" a hores d'ara poder definir les causes del sinistre.

EC HCA Reus / Alex Portas

Imatge de l'avió accidenta davant de la costa del Delta de l'Ebre / Alex Portas

Ja es va trobar el cadàver de l’altre pilot

El radar va perdre el rastre de l'avioneta dimarts de la setmana passada a les 18:55 hores, a unes 30 milles nàutiques del Delta de l'Ebre, quan volava d'Eivissa a Reus. Dijous uns pescadors van trobar en aigües de Castelló el cos de l'altre ocupant, Marc Francesch.

La base del dispositiu s'ha establert a Sant Carles de la Ràpita i, a banda de les unitats subaquàtiques i el servei marítim de la Guàrdia Civil, compta amb la participació de la patrullera riu Francolí. Salvament Marítim ha posat a disposició del cos una cambra hiperbàrica per si algun submarinista patís algun incident.