Els sis detinguts a Tarragona en l'operació anticorrupció que els Mossos han fet aquest dijous a Tarragona són sospitosos d'haver estafat fins a 100 milions d'euros en electricitat.

La policia catalana ha detingut sis persones de les empreses Messer Ibérica i Carburos Metálicos, les dues dedicades a la producció de gasos industrials i ubicades al polígon petroquímic nord de Tarragona, tal com han explicat fonts de la policia.

Entre els detinguts hi ha Ruben Folgado, president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i que va presidir des del 2013 la comissió d'energia d'aquesta organització que representa les principals empreses del sector que operen a Tarragona. L'AEQT ha informat en un comunicat que la direcció passa a ser col·legiada, en compliment dels seus estatuts, per no interrompre el funcionament de l'associació, a l'espera de més dades de l'operació policial.

Detinguts de dues empreses: Messer i Carburos Metálicos

Entre els sis detinguts també consta Ahmed Ababou, vinculat a la direcció de Carburos Metálicos, l'única empresa de separació de gasos d'aire a Catalunya ubicada al polígon petroquímic nord de Tarragona. Els Mossos d'Esquadra també han arrestat Karl Hauck, vicepresident de l'Associació de Fabricants de Gasos Industrials i director general de Messer, i el director comercial de Messer, Enric Acosta, tal com ha avançat ElCaso.cat a primera hora del matí.

El jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona investiga si els detinguts han comès els delictes d'estafa, falsedat documental i corrupció en mercats per subministrar a les plantes on treballaven electricitat a un preu més econòmic.

Rubén Folgado / Cedida

Folgado, als estudis de Catalunya Ràdio, a Tarragona, en una imatge d'arxiu / Catalunya Informació

Estafa multimilionària contra Endesa

Els detinguts són sospitosos d'una estafa multimilionària per haver falsificat, presumptament, dades per obtenir un contracte més avantatjós amb la companyia elèctrica Endesa a unes irregularitats que es remunten al llarg de més de vint anys. Segons els investigadors, Endesa hauria deixat d'ingressar com a mínim 30 milions d'euros, encara que la quantitat final podria arribar als 100 milions d'euros.

Investigats per altres presumptes delictes

Com que els presumptes estafadors van modificar el tram tarifari, el subministrament de les dues companyies de gasos industrials era més econòmic, de manera que també augmentaven la seva competitivitat en el mercat. Els detinguts han estat traslladats a les dependències de la comissaria central dels Mossos d'Esquadra a Camp Clar. L'operació policial segueix en marxa i no es descarten més detinguts.  Aquesta operació s'emmarca en la investigació judicial sobre la presumpta falta de llicència d'ampliació de Messer Ibérica, en què Folgado també consta com a investigat des d'abans de ser elegit president de l'AEQT.

Es dóna el cas que la parella del president de l'AEQT va ser regidora d'Urbanisme i Promició Econòmica de l'Ajuntament del Morell fins l'any 2019 per l'extinta CiU.