Nova estafa. Els bitllets falsos sempre han estat un objecte molt cobdiciat per estafadors i lladres de tota mena. Una manera de pagar objectes de valor amb paper moneda de gens o molt poc valor.

Fer bitllets a casa, i que semblin reals, és molt complicat o gairebé impossible. Es necessita molta tecnologia per emular bitllets falsos. Ara, en canvi, pagar amb bitllets falsos sembla més senzill: es poden comprar per internet.

Bitllets que semblen reals

Són bitllets d'euro que semblen reals. Són els que fan servir les productores de televisió i cinema per fer escenes on es necessiten grans quantitats de diners. Fer explotar una caixa forta en una pel·lícula d'acció amb bitllets de 50 euros reals seria massa car per qualsevol productora i opten per comprar uns bitllets que s'assemblen molt als euros reals.

Aquests bitllets falsos, que es poden comprar molt barats per internet, només poden ser utilitzats en produccions de ficció i per tant, intentar pagar amb aquests bitllets pot ser constituïu de delicte. Fer-ho sabent que són bitllets falsos et pot portar també directe a la presó.

Un botiguer estafat a Lleida

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, ja s'han detectat algunes estafes amb aquests bitllets de ficció. Just ahir un botiguer de Lleida va denunciar que un client li va pagar amb un bitllet d'aquests de 20 euros. L'home, que és el responsable d'una copisteria al barri de la Bordeta de Lleida va acceptar el bitllet sense saber que era il·legal.

Tot i que els acostuma a passar per la màquina per verificar que són reals, en aquesta ocasió no ho va fer i després, fent caixa, va trobar que un dels bitllets no era d'ús legal i que portava una inscripció que deixava clar que el bitllet era per ús de produccions televisives: MovieMoney.

Més casos

Els Mossos d'Esquadra ja han avisat en diverses ocasions d'aquests bitllets, que es poden comprar per internet, i que s'han fet servir en diverses botigues d'arreu del país. Hi ha diverses maneres de confirmar que els bitllets són reals i de curs legal.

Billetes película falsos / Archivo

Imatge d'un bitllet no legal, que es fa servir per produccions de ficció / Cedida

Els trucs per saber que no són de veritat

Tot i que estan ben fets, si els bitllets es miren amb atenció, es pot veure clarament que són bitllets falsos que estan pensants per produccions audiovisuals.

- La signatura de Mario Draghi

Els bitllets de curs legal han de portar la signatura de Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu, sota la bandera europea. En canvi, els bitllets aquests porten una signatura on s'hi pot llegir "Movie Money".

- La paraula euro en grec, canviada

Als bitllets falsos que es poden comprar per internet no hi ha posa EYPO, euro en grec. En canvi, s'ha canviat per PROP, que vol dir atrezzo.

billete 50 euro play falso

Diverses marques al mateix bitllet ajuden a saber si són reals o il·legals / Cedida

- Una banda de text

Per si encara no s'ha vist prou clar, els bitllets falsos porten una banda de text que avisa que no són de curs legal, alertant que estan destinats a produccions audiovisuals.

euros falsos 50

Els Mossos ja han avisat que cada cop hi ha més bitllets d'aquests en circulació a Catalunya

Estar atents

Si bé és cert que no és fàcil que corrin aquests bitllets, ja ho han començat a fer. La policia demana molta atenció davant d'aquests bitllets que no tenen cap mena de valor.