Passen les setmanes i la festa del bolet sembla no tenir final. I segons sembla va per llarg en bona part de Catalunya. Això sí, en les cotes més altes, a l'Alt Pirineu, on aquesta temporada està havent florides de bolets realment espectaculars, la festassa té data de caducitat, ja que tan bon punt els termòmetres baixin dels zero graus els bolets s'acomiadaran molt probablement fins a l'any que ve.

Bolets / Frederic Verge

Una boletaire, a punt de collir un bon grapat de rovellons / Frederic Verge

És per això que des d'ElCaso.cat volem recomanar un parell de zones de l'Alt Pirineu on aquest cap de setmana podreu collir un bon munt de bolets. Recordeu, però, que com a bons boletaires els boscos concrets no es poden revelar.

Os de Civis, un poble preciós i envoltat de boscos on podeu trobar molts rovellons / Google Maps

Os de Civis, un poblet preciós envoltat de boscos fructífers 

Si no heu anat mai a Os de Civis, acostar-s'hi amb l'excusa d'anar a buscar bolets serà un premi doble. I és que aquest petit poble de l'Alt Urgell, situat a 1.492 metres  d'altitud i amb només 74 habitants censats, és una autèntica joia de l'arquitectura pirinenca. A més, té la particularitat que per accedir-hi haureu d'entrar a Andorra i tornar a sortir.

Rovellons / Frederic Verge

Una bona collita de rovellons, el cap de setmana passat a l'Alt Urgell / Frederic Verge

Més enllà de la seva bellesa arquitectònica i paisatgística, la zona d'Os de Civic és ara mateix un paradís per al boletaire, que amb una mica de traça podrà omplir el cistell de rovellons, camagrocs i fredolics amb facilitat.

No us perdeu els voltants d'Adrall: zona de bolets

Una altra zona que us volem recomanar per fer-hi una ullada és la dels boscos dels voltants d'Adrall, un nucli de la Ribera d'Urgellet, molt aprop de l'aeroport Andorra - La Seu. Com en el cas d'Os de Civis, el gran protagonista de la vostra visita serà el rovelló, tot i que també podreu trobar altres tipus de bolets, com moixerons o rossinyols.

Rovellons / Frederic Verge

Una cassola amb rovellons recent cuinats amb all i julivert, un plaer per als sentits / Frederic Verge

Un excel·lent cap de setmana per buscar bolets pels boscos de Catalunya

A banda de l'Alt Pirineu, la baixada generalitzada de les temperatures, les pluges i la humitat dels darrers dies fan que les altres zones clàssiques de bolets segueixin en temporada alta, amb opcions de tot tipus per sortir a gaudir de la natura i omplir els cistells.

Per als preuats rovellons, podeu anar als boscos de pins del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Solsonès, el Ripollés, el Berguedà o el Montseny, i només per citar les zones més emblemàtiques.

També podeu buscar ja amb èxit escarlets i trompetes, en boscos humits de roures, alzines o castanyers . Els llocs recomanats serien el Montseny, el Corredor,  el Bages i la Garrotxa.

Mai colliu un bolet que no conegueu al 100%

És un tòpic entre els boletaires més experts, i és del tot cert. Mai heu de collir un bolet que no tingueu 100% identificat, ja que no paga la pena jugar-se la salut per un bolet. A Catalunya hi ha 50 espècies verinoses de bolets i d’aquestes set són mortals.

farinera borda

La farinera borda és un bolet mortal que, quan acaba de néixer, s'assembla a l'ou de reig / ACN

Les intoxicacions més comunes són per haver consumit una farinera borda, que neix d'un ou d'una manera molt semblant a l'ou de reig; una Lepiota brunnoincarnatasemblant als fredolics; o una Galerina marginata, un bolet petit que creix damunt de les soques i les branques mortes dels pins.