Els okupes d'una casa del barri A Milagrosa de Lugo van trucar a la policia per demanar-los que anessin a fer fora als propietaris de l'immoble. Els amos feien guàrdia davant de l'immoble per evitar que s'emportessin res de l'interior de l'habitatge

La policia deté els propietaris

"Tenim por", va ser el missatge que van fer arribar els okupes a la policia. Era el 25 de juny. Els emissors de la trucada havien ocupat una casa d'A Milagrosa de Lugo (un dels barris amb més cases ocupades de tota Galícia) i davant de l'immoble s'havien reunit la neta i tres familiars més per evitar que els nous "inquilins" s'enduguessin res. La policia els va detenir l'endemà. No als okupes, sinó als... ¡propietaris legítims! Ben bé el món al revés. 

Van demanar els veïns que els avissessin

Els propietaris de la casa son una parella anciana de 84 i 91 anys. Quan a mitjans de març es va decretar l'estat d'alarma, els fills del matrimoni van decidir que, donada la seva avançada edat, passessin el confinament amb ells. Explica la néta al diari La Voz de Galicia que tan aviat com els va ser possible van començar a passar per casa dels seus avis per comprovar que tot estava en ordre. No van estar mai més de tres dies sense anar-hi. També van demanar als veïns que si mai veien res estrany els avisessin immediatament.

Els okupes truquen a la policia

El dia 25 va passar el que havien temut: el pare d'una amiga va alertar la néta que havia vist entrar i sortir gent de la casa dels seus avis. L'havien ocupada un grup de cinc joves d'entre 18 i 31 anys. La néta va avisar a la policia i se'n va anar cap allà acompanyada d'altres familiars. Van decidir quedar-se allà i fer guàrdia el temps que fes falta per evitar que els assaltants es portessin res de l'interior. Va ser aleshores quan es va produir l'esperpèntica trucada: "Tenim por". 

Rúa da Milagrosa

Un grup de joves ocupa una casa del barri A Milagrosa de Lugo i truca a la policia perquè té por dels propietaris / Google Maps

Detenen els okupes

"Els okupes van trucar a la policia per dir-los que tenien por i la policia ens va trucar per dir-nos que ens havíem de marxar-nos d'allà", revela perplexa la néta dels propietaris. "Mal llamp em mati si entenc alguna cosa". Finalment la policia va desallotjar l'habitatge l'endemà, el dia 26 de juny. La policia els va detindre acusant-los d'un delicte de robatori amb força. "Apa que no hi ha cases per aquí per haver de venir a aquesta!", van marxar els okupes recriminant a crits a la néta i resta de familiars.

Robatoris i destrosses

No hi van passar més de tres dies, però en aquest temps els okupes van canviar el pany de la casa i van causar diverses destrosses. "Feia temps que no plorava, però quan hi vaig entrar em queien les llàgrimes. Havien despenjat els quadres, rebentat els mobles, trencat marcs de fotos i records i havien ficat tot en mantes, com si s'ho anessin a portar". Els usurpadors sí que van aconseguir endur-se, entre altres objectes: figures de Lladró, un abric de pell, joies... i milers d'euros en efectiu. La néta, que en tot moment ha volgut mantenir-se en l'anonimat, afegeix que la casa estava extremadament bruta, amb puntes de cigarreta i excrements de gos per tota la casa. "A més de destructors, porcs".

Més possibles cases ocupades

Un cop realitzat el desallotjament, els familiars dels propietaris van trobar dins de la casa una ronyonera. "A dins hi havia cinc o sis claus. Les hem lliurat a la policia perquè podrien ser d'altres cases". Tot i que els arrestats van assegurar que havien passat el confinament a l'interior de l'immoble, dins no hi havia més que "un parell de coixins bruts, unes sabatilles, un paquet de tabac i uns encenedors".