Tres mesos amb totes les despeses pagades, amb tot tipus de comoditats i controlat en tot moment per nutricionistes i metges. Al final, es cobren uns 16.500 euros. Pot semblar una feina de somni, i, de fet, és quasi literal: consisteix, bàsicament, en passar-se 60 dies sense moure’s del llit.

Aquesta és la curiosa oferta de feina que ofereix l’estudi AGBRESA, les sigles en anglès de l’estudi sobre el descans al llit en gravetat artificial, impulsat per l’Agència Europea de l’Espai i la NASA. L’objectiu és estudiar com respon el cos humà davant de la falta de gravetat, de cara a poder establir bases habitades a l’espai.

Els voluntaris han d’estar totalment immòbils, sense poder moure’s ni aixecar el cap, durant 60 dies: tot, sigui menjar, rentar-se, anar al lavabo o, també, entretenir-se, es fa totalment estirat al llit, que està inclinat uns sis graus amb els peus a la part de dalt. L’únic moviment que hi ha és una centrifugació, que es fa 30 minuts al dia, perquè els fluids del cos tornin a lloc.

Noranta dies de feina

L’estudi té tres parts. La primera dura quinze dies, una fase de “familiarització” amb l’experiment. Després venen els 60 dies al llit, en una habitació individual, tot i que monitoritzada per l’equip de científics, que s’asseguren que la persona no s’aixequi en cap moment.

noia experiment llit alemanya

Els subjectes de l'experiment s'estan dos mesos fent tota la seva vida al llit

Després dels seixanta dies, n’hi ha 14 més de descans i de rehabilitació per poder tornar a moure el cos. També s’hi sumen diverses visites mèdiques periòdiques un cop acabat el període de l’experiment.

Durant tots els tres mesos, els nutricionistes controlen la dieta de les persones que estan sotmeses a l’experiment, amb les quantitats exactes que necessita el cos per mantenir-se sense guanyar pes. Els menús, diu la oferta, són variats i, fins i tot, inclouen dolços.

Obert a (gairebé) tothom... que parli alemany

L’experiment no busca un tipus de persona concret. Només es demana que els voluntaris siguin homes o dones, que tinguin entre 24 i 55 i no siguin fumadors. Han de fer entre 1,53 i 1,90 metres d’alçada, i un índex de massa corporal d’entre 19 i 30, i estar disponible durant els mesos que dura l’experiment.

experiment llit alemanya

L'únic moviment que es viu cada dia és una centrifugació perquè els fluids no s'acumulin al cap

Això sí, hi ha una condició indispensable: tenir un bon nivell d’alemany. Els científics i metges són tots alemanys o parlen alemany entre ells, i cal que el subjecte es pugui comunicar ràpidament amb ells.

Per presentar-se a aquesta curiosa feina, cal contactar amb l’Institut de Medicina Aerospacial alemany. Tot i que les places actuals ja estan cobertes – els voluntaris estan pràcticament a la meitat dels 60 dies de llit – l’institut busca permanentment persones que puguin participar en els experiments.