Arran de les agressions sexuals múltiples a Bilbao i Benidorm i saber-se que les víctimes van utilitzar una xarxa social per quedar amb els agressors, l'Ertzaintza ha publicat tres fullets on avisen del risc d'acceptar cites a cegues i aconsella evitar caminar de nit en solitari o per llocs apartats, entre altres consideracions per prevenir agressions sexistes. Uns consells que han generat molta polèmica.

"En cas d'anar a una cita, que sigui en un lloc conegut i ho sàpiguen les amistats"

 

En concret, la policia basca i la local de Vitòria han editat tres fullets uns dels quals té consells de prevenció per evitar "agressions sexistes", i uns altres dos que pretenen evitar robatoris en domicili i furts. El primer fullet recull recomanacions per evitar atacs sexistes i, entre altres consells, inclou "el de no acceptar cites estranyes, ni a cegues," si bé, en cas d'anar-hi que sigui "en algun lloc conegut i que ho sàpiga alguna de les amistats".

També recomanen "la cura de les pertinences i de les consumicions, no transitar de nit en solitari, ni per llocs apartats o poc il·luminats." Així mateix, es demana "que s'adverteixi a les amistats de persones amb comportament de falta de respecte o assetjament". El document recull també com contactar amb els serveis policials i recomanen instal·lar l'aplicació de l'Ertzaina, que a més d'informació i consells permet geolocalitzar la persona que demanda una assistència policial.

Consejos Ertzaintza Twitter

Full de l'Ertzaintza amb consells per evitar agressions sexuals

"Limiten la llibertat de les dones"

Els fullets han estat criticats des els moviments feministes per entendre que posen la responsabilitat en les dones i no en els seus agressors.

El Moviment Feminista de Vitòria ha demanat a l'Ertzaintza i la Policia local de la capital alabesa que retirin els fullets. El moviment feminista s'ha preguntat si "podrien ser agredides les dones", si no compleixen amb aquests consells. "¿Tindríem nosaltres la culpa?", ha qüestionat, per reclamar a Ertzaintza i Policia local que atenguin amb perspectiva de gènere les denúncies que pugui haver.

La cap de la comissaria de l'Ertzaintza defensa que van destinats a l'autoprotecció

En ells es recorden els riscos d'acceptar cites a cegues i s'aconsella evitar caminar a la nit en solitari o per llocs apartats. En declaracions a Ràdio Euskadi, la cap de la comissaria de Vitòria ha recalcat que els fullets promouen l'autoprotecció, que és "la millor" mesura davant agressions sexistes, robatoris o qualsevol delicte.

"Són consells simples i senzills, que no pretenen reduir ni limitar la llibertat de les dones. Tot el contrari", ha insistit. Landa ha recordat que és el tercer any en què s'editen aquests fullets, però és la primera vegada que reben crítiques per ells.