La Fiscalia Superior del País Basc ha confirmat que una noia es va treure la vida el 2018 després de participar en el repte conegut com la balena blava a Guipúscoa. Segons recull l'òrgan judicial en la seva memòria anual, la mort de la menor guipuscoana ha estat qualificada com a inducció al suïcidi, ja que la jove rebia instruccions i estava sent tutelada per un noi de 17 anys que s'encarregava de dirigir un procés de suïcidi col·lectiu internacional des de l'Argentina. Aquest cas es tracta de la primera víctima mortal confirmada que ha deixat aquest repte a Espanya.

Proves

La balena blava és un joc dividit en 50 passos en el qual les víctimes van superant reptes fins a arribar a l'última fase: el suïcidi. Segons recull la memòria del Ministeri Públic, la jove guipuscoana va ser convidada a participar en aquest macabre joc  i la seva primera prova va ser "realitzar-se un tall amb un ganivet a la mà escrivint F57". La noia havia d'enviar la fotografia del tall a la persona que es denominava "curadora", una espècie de mentor que guia els participants en aquest recorregut fins a aconseguir que es treguin la vida. Tanmateix, abans de suïcidar-se, les víctimes han de superar altres proves com "veure pel·lícules de terror, caminar per les teulades, caminar per les vies del tren i fer-se talls al cos tots els dies".

La persona que controla el repte especifica clarament que una vegada iniciat el mateix no es pot abandonar, i que aquest ha de romandre ocult per a terceres persones com educadors o pares. La Policia basca indica que "la perillositat del repte consisteix fonamentalment en el perfil de les víctimes" ja que són "adolescents en ple procés de conformació de la seva personalitat i altament influenciables". Precisament, la jove guipuscoana morta no era la primera vegada que participava en jocs d'aquest estil.

Dos reptes

En el moment dels fets, la víctima participava simultàniament en un procés de suïcidi col·lectiu induït des de l'Argentina que va poder ser frustrat per una investigació de l'Ertzaina, que va acabar amb la detenció de l'infractor -un noi de 17 anys- l'11 d'agost de 2017 per part de la Policia Federal del país sud-americà. Malgrat "totes les mesures de protecció adoptades per l'ens foral", la menor "tristament va acabar suïcidant-se el setembre del 2018, encara que consideren que resulta difícil determinar si el detonador final d'aquest fet van ser les instruccions que la jove va rebre a través de les xarxes socials.

Sospites

La mort d'un nen de 12 anys de La Unión (Múrcia), que va ser trobat penjat a la seva habitació el 18 d'abril del 2018, també està sent investigada com un possible cas de suïcidi induït pel repte de la balena blava. Segons informa El Español, una de les principals hipòtesis que va estudiar al seu dia la policia per explicar la mort va ser que el menor estigués participant en aquest perillós joc, encara que les autoritats no han confirmat oficialment aquest extrem.