Tres dies sense llum, aigua calenta ni calefacció. Aquesta és la desesperant situació que s'està vivint en alguns pobles colgats de neu per la borrasca Filomena i a les portes d'una terrible onada de fred que ens atacarà de ple durant els propers 10 o 15 dies.

Enterrats sota 65 centímetres de neu i sense llum

A Catalunya el temporal continua provocant mal de caps a moltes comarques com la Terra Alta, el Priorat, la Conca de Barberà, la Ribera d'Ebre, sud del Segrià, Garrigues, Urgell i al Pallars Jussà. Aquest cap de setmana, ha estat notícia el desesperat testimoni d'alguns veïns d'Arnes on s'han quedat sense llum. Colgats sota 65 centímetres de neu i sense llum! Desesperant! Així s'han despertat aquest diumenge els 500 habitants d'aquest poble de la Terra Alta.

Vecinos de Arnes retirando nieve para poder restablecer el suministro eléctrico / Anna Ferràs ACN

Veïns d'Arnes retiren la neu del temporal Filomena que, a més, els ha deixat sense llum, calefacció ni aigua calenta / Anna Ferràs ACN

Colgats de neu i sense llum, calefacció ni aigua calenta 

El rellotge del campanar s'ha aturat a les quatre de la matinada d'aquest diumenge, clar indicador del moment en que el poble sencer es va quedar a les fosques i, per tant, en molts casos, sense calefacció ni aigua calenta

L'alcalde d'Arnes, Joaquim Miralles, es mostrava indignat aquest diumenge en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. Recorda que, amb el temporal Gloria, ja es van quedar 12 hores sense llum i aquesta vegada, sentint les previsions de fred i neu per la Filomena, van demanar a la companyia que traslladés generadors a la zona de forma preventiva. I... ni cas! "Trobar-nos ara sense llum és inacceptable", diu l'alcalde.

Nevada 2020 Arnes / Anna Ferràs ACN

La Terra Alta és una de les comarques més castigades per la borrasca Filomena / Anna Ferràs ACN

"En 70 i pico d'anys no ho havia vist mai"

A la tarda, van arribar dos generadors (un provinent de València i l'altre, de Barcelona) i van començar a recuperar el servei quan ja portaven més de dotze hores congelats. Veïns d'Arnes, com Josep Lluís Asens, asseguren que la situació "és un desastre" i que han hagut de recórrer a estufes de butà. "En 70 i pico d'anys no ho havia vist mai. Ha sigut bestial", explica aquest veí. Aquests dies, no són pocs els veïns de les Terres de l'Ebre que s'escalfen als cotxes. A Arnes, però, al final els generadors han permès recuperar el subministrament elèctric però ha calgut portar generadors propis i estufes a masies i al càmping perquè passessin la nit.

Cables de generador eléctrico conectado a una de las estaciones de Arnes para que sus vecinos tengan luz / Anna Ferràs ACN

Cables de generador elèctric connectat a una de les estacions del poble d'Arnes per donar subministrament als abonats / Anna Ferràs ACN

Perill per la gran acumulació de neu a les teulades

Aquest dilluns, l'alcalde d'Arnes ha advertit que es pateix per la gran acumulació de neu a les teulades i es recomana no passar a prop de les façanes perquè hi ha perill d'esllavissades. A tot Catalunya, milers d'abonats s'han quedat sense llum en ple temporal de neu.

Iglús a les Garrigues

En alguns pobles del sud de les comarques de Lleida com a Fulleda (les Garrigues), aquest dilluns s'han vist imatges simpàtiques com la d'un iglú fet per un veí del poble que s'hi ha refugiat una estona al seu interior per fer-se aquesta fotografia. En aquest cas, s'ha fet per divertir-se però la veritat és que els iglús generen calor perquè estan protegits del vent i, a més, retenen la calor que genera el nostre cos. Així, en zones amb temperatures de fins a -35ºC o -40ºC dins d'un iglú s'aconsegueix una temperatura de zero graus.

Iglú Nevada 2020 Filomena Fulleda (Lleida) / Cedida

Un veí de Fulleda (les Garrigues) es refugia dins un iglú en ple temporal de fred i neu / Cedida

La Filomena ha estat encara més contundent en altres zones de la península ibèrica com Madrid on milers de conductors han hagut de ser rescatats de la carretera. De fet, aquest dilluns, encara queden molts cotxes 'tirats' a la carretera per la nevada que acumula més de mig metre.

Famílies senceres passen la nit al cotxe

Justament alguns pobles del centre de la península porten tres dies sense llum i s'han d'escalfar als cotxes. És el cas de moltes famílies de Villamuelas (Toledo). El tinent d'alcalde d'aquest poble de 600 habitants, Nelson Pérez, qualifica de "situació extrema i desesperant" la que estan vivint. Una desesperació que provoca que famílies senceres del poble utilitzin els seus propis cotxes per escalfar-se.

Tot i que el poble té 600 habitants, aquests dies n'hi ha més de 1.000 perquè moltes persones hi han anat a passar les festes de Nadal i ja no han pogut tornar a la seva residència habitual per culpa de la Filomena. I és que les carreteres estan totalment intransitables.

Nevada Villamuelas Cedida por el teniente de alcalde, Nelson Pérez a EFE

Alguns pobles com Villamuelas (Toledo) porten tres dies sense llum i s'han d'escalfar als cotxes / Cedida pel tinent d'alcalde del poble, Nelson Pérez a l'Agència EFE

"Estem desesperats, sense llum, aigua calenta ni calefacció des de divendres i totalment incomunicats", explica Pérez. S'han posat en contacte amb la Junta de Comunitats, la Diputació, el 112 i l'empresa subministradora elèctrica però, de moment, cap solució. Des del govern regional els diuen que són conscients del que estan patint a Villamuelas però que "han de tenir paciència perquè hi ha molts municipis per atendre" i des de la Diputació els asseguren que hi anirà una màquina llevaneu però "passen els dies i la màquina no arriba". 

Aquesta matinada, la temperatura baixarà fins els -13ºC

Naturgy pren nota de la incidència però "continuem igual, ningú arregla res i ja portem tres nits en situació extrema i desesperant amb temperatures de -9ºC i amb famílies senceres escalfant-se al cotxe", lamenta Pérez. El tinent d'alcalde explica que ha rebut trucades de famílies amb nens petits que no paren de plorar pel fred i que la gent gran també ho passa especialment malament. La previsió per aquesta matinada de dimarts és terrible: s'espera una temperatura mínima de -13ºC. A tot això, l'única farmàcia del poble està tancada, i s'està fent malbé el menjar de les botigues per les moltes hores que porten sense llum. No poden ni trucar per telèfon. 

És només un dels molts exemples de la desesperada situació en que es troben molts municipis de Catalunya i de la resta de l'Estat. Molts altres pobles com Turleque (també a Toledo) estan sense llum, incomunicats i sense poder-se escalfar. Vergonyós i gravíssim! Situacions que sembla impossible que passin en ple segle XXI.