La borrasca Filomena causa estralls a la Comunitat de Madrid. Múltiples accidents, talls a les carreteres M-40 i M-30 i tancats els túnels de la capital, milers de persones atrapades als cotxes, l'aeroport de Barajas tancat... Madrid s'enfronta, segons les previsions, a la major nevada de les últimes dècades al territori.  

Tallen les carreteres a Madrid

Gairebé dues hores després que s'activés l'alerta roja en diferents zones de la regió, diversos vehicles han relliscat per culpa de la neu que cobria l'asfalt de l'M-40 i han quedat creuats al mig de la carretera, a l'altura del quilòmetre 58, segons ha anunciat Emergències 112 de la Comunitat de Madrid al seu compte de Twitter. A més, l'M-30 també ha patit diversos embussos i complicacions a partir del migdia, quan han començat a caure els primers flocs de la jornada. 

Els túnels urbans de la capital també romanen tancats per l'acumulació de neu.

El bloqueig està provocant grans retencions a la circumval·lació i la neu no s'atura. Els talls de trànsit per acumulació de neu afecten l'accés a l'A-3 des de l'M-30 en sentit nord i, des de les 19 hores, a la sortida a l'M-607 en sentit Colmenar. També estan tancades la Costa de la Vega, el Nus Nord i el Nus de Manoteras en tots dos sentits. A això se suma el tancament dels ports de Morcuera, Canencia i Navafría, així com de tres carreteres situades al sud-est de la regió, l'M-328, M-319 i M-325. Des de les 20 hores s'ha decidit tallar tots els túnels urbans per acumulació de neu a les rampes d'accés i sortida. 

Per tot això, milers de persones resten atrapades a les carreteres.

Múltiples accidents per la neu

Per ara, Emergències 112 ha gestionat fins 506 incidències a causa de la nevada entre les 9 i 19 hores d'aquest divendres, 329 d'elles relacionades amb alteracions de trànsit i 177 amb accidents lleus. El Consistori va activar el passat 5 de gener el nivell alerta del Pla d'Emergències Hivernals de l'Ajuntament de Madrid (PEIAM) davant la previsió de nevada a partir de la matinada de dijous 7 de gener, però la neu, malgrat els esforços de les autoritats -8.910 tones de sal escampades, entre d'altres- segueix fent estralls. Actualment, hi ha desplegats 170 agents per torn a les vies madrilenyes principals.

Per aquestes incidències, el consistori ha recomanat als ciutadans realitzar només els desplaçaments que siguin "imprescindibles" i, en tot cas, l'ús de cadenes a tota la ciutat si s'ha de conduir, quelcom que passarà a ser obligatori a partir de les 22  h.

L'aeroport de Barajas, tancat

Degut a les condicions de meteorologia adversa per la borrasca, l'Aeroport Adolfo Suárez de Madrid-Barajas ha tancat i ha començat a desviar els avions previstos. 

Des d'Aena s'ha informat que l'aeroport romandrà amb les operacions paralitzades fins que millori la visibilitat. Un dels perjudicats és la plantilla del Reial Madrid de futbol, que esperava viatjar a Pamplona per jugar contra Osasuna, però que s'ha quedat atrapat a la sucursal duranr més de 3 hores. Mentrestant, prossegueixen les tasques de neteja de pistes per recuperar l'operativa el més aviat possible.