La situació meteorològica no tornarà a la normalitat diumenge, ni molt menys. De fet, al nord est i al sud del territori català continuarà nevant a cotes baixes, al voltant dels 300 metres. Als gruixos d'aquest migdia i tarda, hi sumem els que continuarà caient en alguns punts de comarques de Tarragona, on s'acumularan gruixos de gairebé mig metre. Entre aquesta nit i diumenge també hi haurà afectacions a Lleida i a comarques del nord-est. 

Mentrestant, les precipitacions es manifestaran a tot el territori i, al litoral, es mantindrà l'alerta pel vent i l'onatge. 

Nieve Lleida 2021 / Cel Miranda

La neu afectarà també diumenge a Catalunya / Cel Miranda (Lleida)

Neu a cotes baixes

El Servei Meteorològic de Catalunya, Meteocat, ha informat que les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona continuen en alerta vermella per precipitacions en forma de neu a cotes de menys de 150 metres. A mesura que les hores passin, fins diumenge, la cota de neu ascendirà fins als 300-400 metres, on nevarà i quedaran gruixos de neu molt importants. Segons les previsions, al sud es podrà acumular un gruix de neu de 30 centímetres. 

A la resta del territori, la cota de neu també pujarà progressivament i se situarà entre els 500 i 600 metres, tot i que a punts de l'interior del nord-est es podrà mantenir entorn els 400 metres. Diumenge, la neu s'espera a les comarques del Baix Ebre, a Lleida i també al nord-est: a Osona, al Berguedà i fins i tot al Vallès Oriental. També, és clar, al Prepirineu i el Pirineu, on s'acumularan gruixos superiors als 30 centímetres per sobre dels 800 metres. Al massís del Port els gruixos de neu podran superar els 50 centímetres. 

La Filomena marxarà i arribarà el vent atlàntic

A Catalunya, la temperatura màxima serà lleugerament més alta de forma generalitzada, tot i que es mantindrà similar, de nou, a punts de les Terres de l'Ebre. La mínima es mourà entre 1 i 6 °C a litoral central i entre 1 i -4 °C a la resta del territori.

A tot això, després del pas de la borrasca Filomena, que es desplaça cap el Mediterrani, una onada de fred de vent atlàntic propiciarà un "acusat descens" de les temperatures a partir de dilluns, amb mínimes inferiors a 10 graus sota zero a la península, a zones de muntanya i àrees planes nevades, segons l'avís especial emès per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Alerta pel vent i l'onatge a Barcelona

Pel que fa al vent i l'onatge, que és el que realment afecta el Barcelonès, anirà en augment durant les pròximes hores i diumenge. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha activat en fase d’alerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal per mal estat de la mar. Es preveu que les onades arribin a més de 4 quatre metres.

Amb l’activació del pla es recomana a la ciutadania que augmenti la precaució i eviti baixar a les platges. Està prohibit accedir als espigons de la platja i entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges durant l’episodi.

La neu col·lapsa Madrid

La borrasca Filomena causa estralls a la Comunitat de Madrid. El nombre de persones rescatades a les carreteres a Madrid s'apropa a les 1500, segons el ministre Fernando Marlaska.  Múltiples accidents, talls a les carreteres i als túnels de la capital, milers de persones atrapades als cotxes, l'aeroport de Barajas tancat... Madrid s'enfronta, segons les previsions, a la major nevada de les últimes dècades al territori.