El Departament d'Interior s'ha afanyat a alertar sobre l'arribada de nevades durant els pròxims dies a tot el territori català. La borrasca Filomena deixarà un temps "sever" i "molt generalitzat" i, per això, el conseller Miquel Sàmper, demana "quedar-se a casa". El pitjor moment serà demà, dissabte, quan nevarà a qualsevol cota. I doncs, a Barcelona, nevarà?

Alerta per neu durant la matinada de dissabte

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, ha demanat "molta precaució" davant del "còctel" de neu, vent, pluja i mala mar que s'aproxima. Vilaclara ha detallat que la nevada començarà aquest vespre al sud de Catalunya, amb una cota de neu de zero metres, però a la matinada s'estendrà ràpidament i afectarà "tot el país". 

A Barcelona, durant la matinada d'aquest dissabte, arribarà una massa de precipitacions de mar cap a terra que trobarà unes temperatures encara molt baixes. Això passaria entre les 3 i les 7 h de la matinada. Les previsions preveuen que, a cotes a partir dels 200 metres o fins i tot per sota, serà possible veure flocs de neu. Segons Aemet, que estima un risc important i una probabilitat de neu del 40 al 70% al prelitoral, afirma que pot haver-hi una acumulació de 5 cm de neu en 24 hores. Al principi, a qualsevol cota. 

Nieve 2021 / Europa Press

Previsió de la Filomena per Barcelona / Europa Press

Aquest fenomen, tot i que no es preveu que duri gaire estona, enfarinaria la ronda de Dalt, cap a Collserola, i també les parts altes del Carmel, la Teixonera, el Coll o el Guinardó. A més, també es veurà neu a la plana vallesana i fins i tot al Baix Llobregat. Els districtes afectats, en la mesura que es millor prevenir que curar, ja es preparen per fer front a les nevades. 

La cota de neu ascendirà durant dissabte

Durant el matí de dissabte continuarà la pluja, però la massa d’aire no serà tan freda i la cota de neu, aparentment, ascendirà. Tot i així, podria ser suficient com per continuar veient nevar als cims del Tibidabo, el Garraf o el Montnegre. 

Segons Aemet, a partir del migdia la cota de neu anirà pujant des de l'est a l'oest fins als 500-700 metres.  

Mentrestant, les muntanyes del prelitoral podrien rebre una gran nevada. Es preveu que el Montseny, la Mola o Montserrat acumulin un gruix de neu molt important. 

Onades de 5 metres a la costa

Pel que fa al temporal marítim, la costa del litoral de Barcelona presenciarà un vent de més de 70 km/h a gairebé tot el litoral i onades que podran superar els 4 o 5 m.

Així doncs, durant la tarda de dissabte, quan les cotes de neu hagi ascendit als 500-600 m i les precipitacions s'aturin o es manifestin intermitentment, el gran protagonista serà un temporal marítim duríssim que, a partir de les 9.00 h del matí importarà un vent del nordest molt considerable.

El Procicat activa els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT

Durant els pròxims dies, les precipitacions es concentraran majoritàriament de matinada i avançaran de sud a nord, des de les Terres de l'Ebre -Tarragona estarà en risc extrem, amb acumulacions de neu de 20 cm- fins a estendre's per tot el territori

De moment, el Procicat ja ha activat els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT, per les nevades, el vent i les onades, tots en fase d'alerta. A més, davant les previsions de les properes horess'ha reordenat el dispositiu dels Mossos, fins ara centrat principalment a vetllar pel compliment del confinament municipal. Segons ha explicat el comissari Joan Carles Molinero, hi haurà punts de control estratègics arreu de la xarxa viària.