Martiniano Grasso Manrique, un nen argentí de 13 anys, va anar a l'hospital pel que li van diagnosticar com un virus normal, i va descobrir que necessitava un trasplantament al cor. Ara està ingressat a l'hospital a l'espera de l'òrgan que li salvi la vida.

Els fets van passar durant un viatge a Buenos Aires (Argentina) amb els seus pares i germà gran. El nen es va començar a trobar malament i sense energies, i a partir d'allí va començar el malson per a la família.

Un mal diagnòstic

Quan la família del nen va veure que es trobava malament, el van portar a un hospital de la capital argentina. Allí li van diagnosticar un virus normal, i els metges van dir-li que no calia preocupar-se.

Però els símptomes del nen persistien, així que quan els Manrique van tornar a la seva ciutat, Mendoza, el van portar a l'hospital Espanyol.

"Allí el van internar i van diagnosticar que un virus havia passat al cor i li va provocar un edema", ha assegurat Juan Pablo, el germà gran del nen, segons recull Diario Uno.

Una espera interminable

La junta mèdica va decidir "que el millor seria portar-lo a l'Hospital Italià de Buenos Aires, i ara estem aquí esperant", ha continuat explicant el germà.

Des de fa 20 dies, Mantiniano està ingressat en coma induït per no desgastar els seus òrgans mentre espera el seu nou cor. És el primer a la llista nacional de trasplantaments de l'Institut Nacional Central Únic Coordinador d'Ablació i Implant (INCUCAI).

"Tenim tota la fe en què aparegui el cor. L'únic que demanem és que la gent sàpiga l'important que és donar òrgans", diu el Juan Pablo.

No tots els donants poden oferir-li un cor

Gabriela Hidalgo, responsable de l'Institut Coordinador d'Ablació i Implantació de Mendoza, assegura que per les donacions no importa l'edat del pacient, sinó la mida del cos i dels òrgans que necessita.

"Els adults poden donar als nens d'acord amb les mides: un nen de 13 anys té una caixa toràcica molt petita, i per això hauria de rebre el cor d'una dona o d'un home molt petit", diu Hidalgo.

La Llei Justina: tothom és donant

El 4 d'agost de l'any 2018 va entrar en vigència a Argentina una nova llei de trasplantament d'òrgans, teixits i cèl·lules que es coneix com a Llei Justina.

Aquesta norma marca que totes les persones són donants d'òrgans, llevat que hagin expressat la seva voluntat contrària. Així, s'ha aconseguit enfortir el sistema de procuració i s'ha agilitzat i simplificat el procés de donació i trasplantament.