L'assetjament i els abusos que va patir un nen de cinc anys per part dels seus companys de classe ha desfermat la polèmica a una escola de Múrcia. El Consell Jurídic de la Regió de Múrcia (CJRM) ha demanat a la Conselleria d'Educació que reobri la investigació del cas que va denunciar la mare del petit per constatar si els nens implicats -que també cursen tercer d'infantil- van arribar a introduir-li un pal per l'anus dins d'un joc infantil, tal com denuncia la família de la víctima.

Amb aquesta petició, el CJRM desestima la proposta que va presentar l'instructor de l'expedient, que aconsellava desestimar la indemnització de 37.200 euros reclamada per la mare. Segons la família del menor, com a conseqüència de la situació d'assetjament ocorreguda l'any 2016, el nen va tardar 459 dies a recuperar la seva estabilitat emocional.

Sense esbarjo

La reobertura del cas tindrà per objectiu determinar si els fets són constitutius d'assetjament escolar i si les mesures adoptades pel centre, com sancionar els alumnes presumptament autors dels mateixos amb una setmana de pèrdua de l'esbarjo, són equiparables a les previstes en el protocol contra l'assetjament a les aules. Un dels episodis denunciats per la mare que ha generat més polèmica va tenir lloc durant un joc entre els nens. En un moment donat, la víctima va caure sobre un dels nens, ocasió que la resta de companys de classe van aprofitar per baixar-li els pantalons i els calçotets i introduir-li un pal per l'anus.

La direcció del centre, en tenir coneixement d'això, va parlar per separat amb cada un dels tres, els quals van coincidir a assenyalar que s'havien limitat a jugar i a passar-li el pal «pel culete», malgrat que van demanar perdó per l'ocorregut i tots van quedar com a amics. En una altra ocasió, sempre segons la denúncia materna, uns altres dos alumnes el van tancar als lavabos.

Cas aïllat i nen problemàtic

Els informes de la direcció de l'escola van assenyalar que no van posar en marxa el protocol d'assetjament donat la curta edat dels protagonistes i en tractar-se d'un cas aïllat. Van decidir amonestar els nens, deixar-los sense esbarjo i comunicar als seus pares l'ocorregut. A més, van extremar la vigilància sobre el menor per evitar que poguessin repetir-se fets com els exposats per la mare.

D'altra banda, els responsables del centre escolar es van referir als seus informes a què el fill de la denunciant pateix problemes de conducta i no accepta les normes. El dictamen d'aquest òrgan consultiu afegeix que l'expedient incoat a la Conselleria compta amb un dictamen psicopedagògic, presentat per la denunciant, en el qual es concedeix veracitat al declarat pel nen i s'afegeix que es tracta d'un cas d'assetjament.