El Celler de Can Roca, un dels millors restaurants del món, era el lloc de reunió d'un grup de narcotraficants que s'havien fet forts en el conreu i la venda internacional de marihuana. Es tracta d'un grup d'empresaris de la zona del Vallès que, en veure que els seus negocis no acabaven d'anar del tot bé, van decidir obrir altres vies, com el tràfic de marihuana. Els Mossos els han batejat com el càrtel Egara.

En total, segons les investigacions que han fet els Mossos d'Esquadra i que ha tret a la llum el diari El País, eren quatre famílies d'empresaris sense cap antecedent ni vincle anterior amb la marihuana que a poc a poc van anar construint un imperi d'aquesta droga cada cop més rendible. En total, segons la policia, movien més de 6 milions d'euros l'any.

D'empresaris... a narcotraficants de marihuana

El passat juny els Mossos d'Esquadra van explotar una investigació que feia mesos que estava en marxa i que va poder culminar amb la detenció de bona part dels quatre grups familiars. Segons les informacions policials, feia més de quatre anys que els nous narcos s'havien endinsat en l'il·lícit negoci d'aquesta droga. En total van detenir una trentena de persones, una desena de les quals, els caps dels quatre grups, van acabar a la presó.

Entre les coses que s'han pogut saber d'aquest grup criminal és que actuaven en format de càrtel: havien compartit també amb anterioritat altres negocis i van veure que junts podrien aconseguir millors preus per comprar els productes que necessitaven per preparar els conreus de marihuana.

Aprofitaven les empreses per blanquejar els diners de la droga

El negoci anava bé i les empreses vinculades al càrtel no paraven d'augmentar el seu patrimoni. Els Mossos creuen, i així ho asseguren amb proves davant del jutge, que els acusats aprofitaven la seva xarxa empresarial per blanquejar els diners que guanyaven de la venda, nacional i internacional, de marihuana. Part d'aquests diners també se'ls gastaven en cotxes d'alta gamma.

Egara Marihuana

Imatge d'una de les entrades que van fer els Mossos a les cases que feien servir com a plantacions de marihuana / Cedida

En les entrades i escorcolls durant l'explotació de l'operació, els investigadors dels Mossos van entrar en més de 40 pisos, van intervenir 15 plantacions de marihuana —on hi havia material per valor d'1,5 milions d'euros— i també van confiscar més de 500.000 euros en efectiu. Es van fer entrades en cases de Berga, el Vendrell, Manresa i Rubí, a més de Terrassa.

El negoci anava bé: trobades al Celler de Can Roca

El negoci anava bé. Durant els seguiments que els investigadors dels Mossos van fer als implicats en aquesta trama de la droga van veure que es movien amb cotxes de gamma alta i que algunes de les reunions que feien les celebraven al millor restaurant del món: al Celler de Can Roca de Girona. No calia patir per la factura. Poc s'ho pensaven, els germans Roca, que uns delinqüents que guanyaven milers d'euros amb la venda de la marihuana gestaven el seu negoci a les exclusives taules del restaurant gironí.