Alerta de l'arribada del mosquit de Japó a la Península Ibèrica. Aquesta espècie pot transmetre malalties. S'ha detectat a través de l'aplicació per a mòbil Mosquito Alert.

Astúries, el primer lloc

La Conselleria de Sanitat de Astúries ha alertat els ciutadans de la presència del mosquit Aedes japonicus, conegut com mosquit del Japó. Una espècie descoberta per primera vegada a Espanya i al sud d'Europa gràcies a un veí del municipi asturià de Siero que ha demanat l'ajuda de tots els veïns per controlar i frenar l'expansió.

El cas ha arribat al ministeri de Sanitat que ja ha elaborat una avaluació ràpida de risc en què assegura que aquest mosquit pot encomanar el dengue o la febre del Nil.

Símptomes

Per saber si ens ha picat el mosquit japonès, ens hem de fixar amb que té taques blanques a les potes i crida l'atenció perquè pica i vola de dia, quan l'habitual és que els mosquits ho facin a l'alba i al capvespre. L'encefalitis japonesa és una malaltia vírica causada per la picada d'un mosquit, típica de zones rurals d'Àsia. 

Mosquito Alert

Aquesta espècie invasora s'ha descobert gràcies a l'aplicació per mòbil Mosquito Alert. Amb ella, qualsevol persona pot notificar un possible troballa de mosquit i dels seus llocs de cria a la via pública enviant una foto. 

La foto recull la posició GPS juntament amb una altra informació detallada. Després, un equip d'entomòlegs experts valida les fotos rebudes. El resultat de la validació s'envia directament al participant i es publica al mapa d'observacions. 

Mosquito Alert

App de Mosquito Alert

Altres insectes

Al mosquit del Japó hem d'incloure el mosquit tigre i la mosca negra, presents en el nostre entorn des de fa temps. Precisament, les altes temperatures, les pluges abundants i el confinament ha fet que proliferin bassals d'aigua i zones estancades que afavoreixen la cria d'aquests insectes.

A l'altra cara de la moneda, la frenada dels desplaçaments internacionals derivats del coronavirus ajudarà a reduir la presència de la xinxa de llit.