Diego Bello, nascut a la Corunya fa 32 anys, va morir la matinada de dimecres a l’illa filipina de Siargao, 800 quilòmetres al sud-est de Manila. La policia ho confirmava unes hores després i explicava que havia estat abatut durant una operació antidroga.

La versió de la policia 

Segons informa l’agència Efe, la policia filipina explica que Diego Bello duia 10 grams de cocaïna a sobre i 30.000 pesos filipins en bitllets marcats (això equival a 540 euros). Les autoritats policials qualifiquen l’operació d’exitosa en la lluita contra la droga.

Segons la versió oficial, i que publica El Español, un agent secret de la policia filipina va enganxar Diego venent cocaïna i que van matar-lo en legítima defensa, ja que els havia apuntat amb una pistola, que fins i tot va disparar.

La versió de la família i amics

Aquesta és la versió oficial, la versió de la família, originària d’Uxes, al municipi d’Arteixo (la Corunya), difereix molt del que s’ha explicat.  Fonts pròximes al seu entorn familiar, asseguren que Diego no tenia cap relació amb el narcotràfic, de fet, mai havia tingut problemes amb la llei, i encara menys a Filipines.

Els amics de Diego certifiquen el que diu la família i afegeixen que “tot és un muntatge per justificar la seva mort”. Tal i com publica El Español, els amics asseguren que el motiu que el matessin és perquè no es va voler sotmetre a una extorsió, fent-li pagar il·legalment uns impostos.

El paradís del surf

Feia 2 anys que Diego Bello vivia a Siargao, l’illa de moda a Filipines, sobretot pels aficionats del surf, esport que també practicava el jove gallec. Allà havia obert un hotel, The White House, juntament amb un soci valencià. El negoci va prosperar i van venir d’altres, per exemple el bar de copes Mamón, el seu últim èxit a l’illa, explica El Español.

Tothom qui coneixia el Diego només en diu coses bones d'ell i per això es mostren sorpresos per la versió difosa per la policia. No es creuen que trafiqués amb droga, ni molt menys que anés armat: “Com podia portar una pistola si sempre anava en banyador i descalç?”, es pregunta un amic seu.

Diego Bello / Instagram

Diego Bello era un apassionat del surf / Instagram

Cap informació per part de l'ambaixada espanyola

L’ambaixada d’Espanya a les Filipines ha obert una investigació i està recopilant informació sobre l’incident, de moment però no ha fet cap comentari ni ha emès cap comunicat.

Nombroses denúncies contra l'actuació policial a les Filipines 

Sí que ho han fet diverses organitzacions de drets humans, que han denunciat que la policia filipina falsifica proves per justificar execucions extrajudicials en la seva particular guerra contra les drogues, una guerra que va començar fa tres anys i que ha costat la vida d’uns 6.700 sospitosos, sempre segons la versió de la policia.