Diversos sindicats i grups municipals han denunciat les morts de dos gossos de la Guàrdia Urbana de Barcelona per "desatenció i deficiències greus en les instal·lacions policials". Per això, han acusat l’Ajuntament de Barcelona d’ocultar informació i han reclamat explicacions sobre les morts dels gossos, Vic i Tom

Diversos sindicats lamenten les morts per desatenció de Vic i Tom 

La mort de dos gossos de la unitat canina de la Guàrdia Urbana de Barcelona en els últims mesos ha obert una nova tempesta a l'Ajuntament de Barcelona. Per assabentar-se de les condicions dels animals als departaments policials, diversos sindicats i grups municipals han exigit informació sobre les baixes de Vic i Tom, els gossos de la unitat K9. Els demandants vinculen directament la mort dels animals a l’estat de les dependències policials, així com la mateixa atenció als animals.

Diversos sindicatos culpan a la Guardia Urbana de desatender a sus perros / Pixabay

Diversos sindicats denuncien la mort de dos gossos policials per desatenció / Pixabay

A tal fi, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat l’ocultació d’informació per part de l'equip de govern d’Ada Colau. També ho ha fet el sindicat Sapol, que a més ha remarcat que els dos gossos han mort per “torsió gàstrica", ​​una malaltia molt seriosa amb motiu d'urgència veterinària, provocada per un “excés d'aires o gasos a causa de menjars abundants en una única presa i sota estrès". Finalment, la Central Sindical e Independiente y de Funcionarios (CSIF) ha lamentat que, des de 2017, ja denuncien les "condicions precàries que pateixen aquests animals". A més, ha realçat la fidelitat infinita dels gossos de la unitat, "un company més". Per això, de pas, reclamen un homenatge per Vic i Tom. 

Per altra banda, el grup municipal Junts per Catalunya (JxCat) ha demanat els informes veterinaris sobre aquestes baixes, així com les dates de les morts i el nombre de gossos que integren la unitat, comptant adopcions i defuncions. Alhora, també el Partit Popular (PP) ha considerat que la mort dels animals va ser provocada per la "desatenció i deficiències greus en les instal·lacions de la policia". 

No obstant això, l'Ajuntament de Barcelona ha comunicat que no ha existit ocultació d'informació i que les morts dels gossos van ser produïdes per patologies comunes en aquest tipus d’animals, tal com indica la necròpsia que es va fer, i que no es poden preveure. A més, l’Ajuntament va rebutjar l’acusació de desatenció i de deficiències a les instal·lacions que denuncien els sindicats i partits de l'oposició.

L’Ajuntament de Barcelona nega haver desatès els gossos policials

Tot i així, els sindicats creuen que la mort dels gossos policials es deu a la desatenció que pateixen. Això seria una conseqüència per la falta de personal que garanteixi una atenció acceptable als animals, com passejar-los o netejar-los, per preservar l'estat físic i psíquic de l'animal. Per això, els sindicats i els partits de l'oposició reclamen explicacions al consistori per les morts de Vic i Tom i, en segona instància, demanen ampliar la plantilla de la unitat canina per preservar el control del subministrament de menjar i les condicions higièniques de les instal·lacions, per evitar noves tragèdies.