Un bebè d'un any ha mort 24 hores després d'haver rebut l'alta a l'Hospital de Móstoles.

El centre ja ha obert una investigació interna per aclarir la denúncia de la família del nadó d'un any que va morir la setmana passada en el centre sanitari per una possible peritonitis aguda, 24 hores després d'haver-li donat l'alta després d'una primera visita l'hospital.

Mal de panxa

Fonts de l'hospital asseguren que es tracta d'"un procediment habitual" quan es produeix una mort "excepcional", i la família reclama una revisió de l'actuació sanitària. "S'està col·laborant a tota hora amb la família", facilitant-los "tota la informació que sol·liciten", diuen fonts del centre.

Dimecres passat van anar a urgències a l'Hospital de Móstoles (Madrid) després que el nadó es queixés, aparentment, de mal de panxa i que portés "dos o tres dies sense anar de ventre", tot i que, fins aquell moment, no havia presentat "cap quadre de vòmit", segons expliquen els familiars del bebè al diari ABC.

Hospital de Móstoles / EFE

L'Hospital de Móstoles investiga la mort d'un nadó 24 hores després de rebre l'alta / EFE

Li van receptar ibuprofèn i li van donar l'alta

En aquesta primera visita a l'Hospital Universitari de Móstoles, el comunicat mèdic recull que es va atendre al menor per dolor abdominal sobre les 6:36 hores i s'especifica que, en presentar febre de 38,5 graus, se li va administrar paracetamol.

Tanmateix, deia que el menor estava ben hidratat i alimentat, amb bon aspecte i sense "signes de dificultat respiratòria", que no presentava signes patològics i que el nadó no mostrava dolor a la palpació superficial ni profunda a l'abdomen, ni tampoc signes d'irritació peritonal. Per aquesta raó, es va procedir a donar l'alta al nen a les 07:20 hores d'aquell mateix dia, ja que es tractava de febre de curta evolució amb bon estat general i es va receptar ibuprofèn.

L'endemà, a l'UCI amb febre i vòmits

L'endemà mateix, van haver de tornar al mateix centre sanitari ja que el menor presentava "vòmits cada vegada que prenia llet i continuava tenint febre". En aquesta segona ocasió, els metges van observar que, a part del dolor i distensió abdominal, el nadó presentava "taquicàrdia i presència de gas extraluminal, que feien pensar en signes de neumoperitoneu", per la qual cosa va ser ingressat a l'UCI i es va contactar amb l'Hospital 12 de Octubre per a la seva derivació.

Hospital 12 d'octubre / Viquipèdia

El nadó va morir abans sense poder ser traslladat a l'Hospital 12 de Octubre de Madrid / Viquipèdia


Sense temps de traslladar-lo a l'Hospital 12 de Octubre, l'estat de salut del menor va empitjorar, per la qual cosa va ser intubat, entrant en parada cardiorespiratòria en dues ocasions fins que va morir aquell mateix dia.

Sèpsia d'origen abdominal

El segon comunicat mèdic emès per l'hospital recull que el menor patia "taquicàrdia supreventricular, sospita d'obstrucció intestinal amb neumoperitoneu secundari, infiltració pulmonar, acidosi metabòlica i sospita de sèpsia d'origen abdominal," segons el diari ABC.

La família sospita que el nadó podia patir una peritonitis (infecció) aguda, que no va ser detectada en la primera visita a l'hospital, per la qual cosa esperen l'informe de l'autòpsia per presentar una denúncia perquè s'investigui una possible negligència mèdica del centre.