El gos Marley, expert en la detecció de restes biològiques, ha mort aquest diumenge per una aturada cardíaca. L'animal que va ajudar en les cerques de casos cèlebres com el de Diana Quer, el nen Gabriel Cruz, o, més recentment, de Dana Leonte o d'en Jesús Mari, la víctima del crim de Castro Urdiales, només tenia tres anys i un historial impecable

La Guàrdia Civil s'ha acomiadat del petit pelut mitjançant una piulada on el qualifiquen com "una estrella buscant cadàvers" i lamenten profundament la pèrdua. 

Un heroi amb un currículum impecable

Fill dels gossos Hèrcules i Lola, Marley era capaç de fer jornades increïbles que podien arribar fins les 30 hores, i era un ajudant indispensable per la Guàrdia Civil.

Una de les darreres cerques més rellevants i on el gos va fer una d'aquestes jornades exhaustives va ser amb la cerca d'en Jesús Mari, la víctima del crim de Castro Urdiales (Cantàbria). L'home el va decapitar suposadament la seva parella, Mari Carmen, i aquesta va guardar el cap en una capsa de cartó i li va donar a una veïna dient-li que "teòricament" hi havia joguines sexuals. Tanmateix, i tot i els esforços, el cos sense cap de l'home continua desaparegut

L'animal sí que va tenir èxit en el cas de l'informàtic de Getxo José Antonio Delgado. L'home havia quedat per una cita sexual amb una parella que el va acabar matant, i el seu cos va aparèixer a Saragossa el passat 1 d'octubre.

L'animal també va col·laborar en la cerca del petit Gabriel Cruz, el nen que la nòvia del seu pare va enterrar a una finca familiar de Níjar (Almeria) el març de 2018. En aquest cas, l'animal va aconseguir trobar el rastre de sang del nen on la dona l'havia colpejat amb la destral i l'havia empés contra la paret.

Substitut de l'Elton

Els experts l'han considerat com un dels millors gossos de l'institut armat

A més, Marley va ser el substitut del famós gos jubilat Elton i el va acompanyar en la recerca de la jove madrilenya Diana Quer, el passat desembre de 2017. El cos de la noia de 18 anys segrestada, agredida sexualment i estrangulada que va aparèixer al pou d'una nau industrial abandonada a Rianxo, a la Corunya.  

Finalment, Marley també va ajudar en el crim del regidor de Llanes (Astúries) Javier Ardines. Aquesta vegada amb l'ajuda d'un altre gos, també famós: Arthos. Els dos animals van arribar a descobrir a casa del sicari les restes del spray paralitzant que es va utilitzar per matar el polític.

Els elogis envers el gos han estat nombrosos: entre aquests, diversos experts de l'equip de detecció de restes humanes, que l'han considerat com un dels millors gossos de l'institut de l'armada, segons el diari 20 Minutos.