Un maquinista de Metro de Madrid ja jubilat que va desenvolupar un càncer generat per l'exposició a l'amiant ha mort a conseqüència de la malaltia, segons ha informat la secció sindical de CCOO i fonts del Sindicat de Maquinistes.

Els dos col·lectius detallen que es tracta d'un empleat (les sigles del qual són R.H.E.) que va desenvolupar gairebé tota la seva vida laboral en la companyia, exercint sobretot funcions de maquinista. En el seu cas, la Seguretat Social va reconèixer la malaltia professional després de jubilar-se, ha exposat CCOO i ja va avançar l'any passat el Sindicat de Maquinistes de Metro de Madrid.

Per la seva part, fonts del suburbà han indicat que lamenten la mort d'aquest antic empleat però han subratllat que "no tenen constància ni notificació" que se li hagi reconegut la malaltia professional per exposició a amiant.

És el cinquè afectat per malaltia cancerígena derivat de l'exposició a l'amiant

 

Aquest antic membre del Col·lectiu de Maquinistes de Metro de Madrid va ser diagnosticat de mesotelioma pleural maligne, un tumor cancerós poc comú que afecta, principalment, al revestiment del pulmó i de la cavitat toràcica (pleura) a causa de l'exposició a l'asbest. L'afectat va ser treballador del suburbà durant més de 35 anys i jubilat des del 2008.

Un dels portaveus del Sindicat de Maquinistes de Metro de Madrid, Sergio Martín, va explicar el maig del 2018 que el reconeixement de la malaltia li va ser comunicat per part de la Seguretat Social, després de sol·licitar-lo fa mesos quan va saber que tenia càncer.

Els sindicats de Metro estimen que aquest maquinista jubilat era el cinquè afectat per malaltia cancerígena derivat de l'exposició a l'amiant. Tanmateix, des de la companyia han apuntat que hi ha notificació de tres casos amb malaltia professional reconeguda per amiant: dos empleats de manteniment (ja morts) i un de manteniment d'escales.

El 2018 van morir els dos empleats de manteniment

 

El 2018 van morir els dos empleats de manteniment. Al seu torn, el Jutjat Social número 10 va decretar que Metro abonés una indemnització superior als 370.000 euros per al primer empleat amb malaltia professional reconeguda, Julián Martín.

D'altra banda, un extreballador de Metro de Madrid de 64 anys i que va ser company dels dos empleats de manteniment morts amb malaltia professional reconeguda per amiant va morir l'abril a causa d'un càncer de pulmó i esperava que la Seguretat Social es pronunciés sobre si hi havia relació amb exposició a aquest material, van exposar llavors fonts sindicals.

Hi haurà més casos

CCOO assegura que són alguns els empleats ja jubilats als que se'ls ha detectat malalties relacionades amb exposició a l'amiant i el sindicat està sol·licitant el seu reconeixement com a malaltia professional per haver estat en contacte amb aquest material potencialment cancerigen durant la seva activitat professional. En aquesta mateixa línia s'ha expressat un portaveu del Sindicat de Maquinistes.

Aquesta sol·licitud es tramita per mitjà de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, organisme encarregat de valorar la seva situació i reconèixer, en el seu cas, la malaltia professional a l'ésser treballadors jubilats, que no estan ja vinculats a Metro.

"És molt previsible que, donat el temps que tarden a manifestar-se aquests sofriments, tinguem més afectats"

 

"Desitjaríem no tenir més companys afectats per aquestes gravíssimes malalties, però lamentablement és molt previsible que, donat el temps que tarden a manifestar-se i desenvolupar-se aquests sofriments, per desgràcia tinguem més afectats", ha detallat el sindicat.

A més, CCOO assegura que les solucions que està duent a terme les administracions que gestionen Metro de Madrid pel que fa a l'amiant "no estan sent res bones" i haurien de mostrar una "veritable voluntat de negociar una solució amb tots els sindicats com més aviat millor, perquè les persones afectades no hagin d'estar denunciant i esperant anys i anys a unes sentències fermes".

Al seu torn, recorda que hi ha obert un procés judicial contra set exresponsables de l'àrea de Prevenció i Salut Laboral de Metro de Madrid per "ocultar" durant "dècades" la presència d'amiant a les instal·lacions, que hauran de declarar al març. Després de conèixer-se els primers casos de treballadors amb malaltia professional derivada amb amiant, Metro va llançar un pla de desamiantat de les seves instal·lacions dotat amb 140 milions d'euros.