Es deia Tanzilia Bisembèieva, havia nascut el 14 de març del 1896 i ha mort, després de viure durant tres segles diferents, als 123 anys. La dona, de la regió russa d'Astrakhan, ha mort després d'una molt llarga vida: tot i que no es pot confirmar, seria la persona que ha viscut més anys de la història.

Bisembèieva estava considerada, per les autoritats russes, la dona més vella del món, tot i que els experts a nivell internacional no la reconeixien perquè el seu naixement no estava documentat. En tot cas, la dona sí que ha viscut una vida extraordinària: amb 123 anys, va néixer a Rússia durant els primers anys de mandat de Nicolau II, l'últim tsar.

Va viure la revolució russa, les dues guerres mundials, l'auge i la desaparició de la Unió Soviètica. I tot, gràcies a tres "secrets" que ha revelat el seu fill: optimisme, treball i vida sana, a més de beure quefir, una beguda feta amb llet fermentada.

La seva longevitat tenia tres secrets: optimisme, treball i vida sana, a més de beure quefir

Segons ha explicat el president de la regió de Kràsnoiarski, on vivia, la dona "va morir en pau" i tot el poble va assistir al funeral per a "acompanyar-la en el seu últim viatge" abans de ser enterrada al panteó familiar.

Una gran família

Els veïns asseguren que sempre havia estat molt amable i treballadora: de fet, va rebre un reconeixement del govern per les dècades que havia estat treballant al camp. Moltes, en una granja col·lectiva soviètica.

En aquesta granja va conèixer, després de la revolució, el seu primer marit, que va desaparèixer durant la segona guerra mundial. Després, es va tornar a casar el 1946 i va tenir tres fills, deu nets, 25 besnets i dos rebesnets.

Tanzilia Bisembeieva 120 aniversari

Tanzilia Bisembèieva, el dia del seu 120è aniversari

Els experts dubten que fos tan vella

Tot i això, hi ha certa controvèrsia pel que fa a l'edat real de la dona: els papers d'abans de la revolució van desaparèixer i no hi ha registres reals del seu naixement, i també fa dubtar el fet que tingués el primer fill amb 53 anys.

En tot cas, si hagués viscut 123 anys, seria la segona persona en haver superat els 120 anys: la francesa Jeanne Calment, morta el 1998, va arribar a viure 122 anys i 164 dies, amb documentació que ho acreditava. Tot i això, a Rússia també s'han registrat altres casos de dones amb més de 120 anys, tot i que els experts internacionals no les consideren dins les llistes "oficials" perquè no es pot comprovar.

A nivell internacional, la persona amb vida més vella del món es considera la japonesa Kane Tanaka: els documents confirmen que va néixer el 2 de gener del 1903 i, per tant, té més de 116 anys